НОВИНИ

Стотици хиляди хора са в капан под тежки бомбардировки в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:06, 07.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Русия и Украйна за пореден път не успяха да се споразумеят за евакуацията на цивилното население. Правителството в Киев определи като "неморално" предложените от Москва хуманитарни коридори, защото повечето от тях водят към Русия и Беларус. Стотици хиляди хора са в капан в градовете под тежки бомбардировки. Украйна заяви, че руските сили се готвят да щурмуват Киев.

В 12-ия ден от войната Киев е призрачно пуст. Единствено Майдана е огласян... от украинския химн. За жителите на града животът вече се пренесе под земята - в скривалища и бункери.

Останахме в Киев, защото по-малкия ми син страда от посттравматичен стрес. Няма как да пътуваме, казва жителка на града.

Край площада - символ на украинската столица вече са изградени барикади.

Останах, защото това е нашата родина. Нямам роднини в чужбина, нито в други украински градове. Останах тук и за да помагам на хората с увреждания, които не могат да се придвижват, на възрастните и на хората, останали сами, казва Анабел, учителка по танци.

Такова е ежедневието на доброволците, хиляди, обаче, се опитват да напуснат страната. Днес трябваше да действа "режим на тишина".

Днес, от 10.00 часа московско време, е "обявен режим на тишина" и се отварят 6 хуманитарни коридора - от Киев до Гомел в Беларус. Два от Мариупол до Запорожие и до руския град Ростов на Дон. Един от Харков - до руския град Белгород, два от Суми до Белгород и Полтава, заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Според Киев украинците сами трябва да избират посоката, в която искат да се евакуират.

Това е неприемлива опция за отваряне на хуманитарни коридори. Нашите хора няма да пътуват до Киев, и от там до Беларус, а след това да летят до Русия, каза Ирина Верещук, вицепремиер на Украйна.

Стотици хора напускат Ирпин - допреди 12 дни това беше красиво и спокойно градче край Киев.

Градът е почти напълно разрушен. В района, в който живея, всички къщи са разрушени. ... Знаете ли, бях успешна жена. Сега най-големия ми успех е, че децата ми са живи, споделя една от жителките.

Украинските власти съобщиха, че семейство с две деца, бягащо от Ирпин, е било убито вчера при атаката. Загинаха на Масленица, любимия празник, както за украинци, така и за руснаци.

Няма да простим. Бог няма да прости. И вместо Ден на прошка, ще има ден на Страшния съд, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Пътят на бягащите от Ирпин минава през разрушен мост.

Страх. Страх за всичко. Такъв ми е вече животът. Имах хубав живот в Украйна, а сега не знам какво бъдеще ме чака, разказва един от бягащите.

Опитите за евакуиране на цивилните от пристанищния град Мариупол се провалиха и днес. Вече шест дни градът е без ток, вода, парно, телефони.

Повечето от сградите са разрушени. Хората живеят под земята. Страхуват се, че нямат вода. Не искат дори храна, искат вода, каза Сергей Орлов, заместник кмет на Мариупол.

По данни на ООН войната вече е взела живота на най-малко 364 цивилни украинци.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения
Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения
Как скокът на газа и петрола се отразява на цените на горивата у нас?
Как скокът на газа и петрола се отразява на цените на горивата у нас?