НОВИНИ

Русия обяви "режим на тишината"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:09, 07.03.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Москва обяви, че отваря коридори за евакуация на цивилни в Украйна, част от маршрутите обаче водят в Русия и Беларус. Това е неморално, каза съветник на президента Володимир Зеленски. Прегрупирането на руските сили в района на Киев продължава, украинските власти предупреждават, че се готви мащабна офанзива срещу града.

Русия ще отвори хуманитарни коридори за евакуация в Киев, Харков, Мариупол и Суми

Това са част от хората в Киев, които се възползват от възможността да напуснат града. Тази сутрин Русия обяви "режим на тишина" и отвори хуманитарни коридори. От Киев, Харков, Мариупол и Суми. В руските държавни медии маршрутите са описани подробно.

Оказва се, че коридорът от Киев води към Русия и Беларус, този от Харков - само към Русия, а хората от Мариупол могат да отидат в други украински градове или на руска територия. Пак според руски медии евакуацията е възможна след вчерашния разговор между президентите на Русия и Франция. От Елисейския дворец обаче категорично отрекоха да са искали подобни маршрути.

По думите на съветник на украинския президент Зеленски предложението на Русия е "неморално". А Би Би Си цитират Червения кръст, чийто представители твърдят, че пътят за излизане от Мариупол е миниран. Прегрупирането на руските сили в района на Киев продължава. Според украинския генерален щаб руските войски струпват боеприпаси, танкове и бронетранспортьори за масирана атака срещу украинската столица. Хората, останали там, се подготвят за най-лошото.

"Първо това е нашата страна - за това оставаме, второ - нямаме роднини никъде другаде в Украйна, трето - вярваме в нашите въоръжени сили", заяви Анабел, доброволец.

ООН: Най-малко 364 цивилни са загинали във военните действия в Украйна

През изминалата нощ най-малко трима цивилни за загинали при опит да напуснат Ирпин, на около 30 километра от Киев. По данни на ООН от началото на военните действия в Украйна са загинали над 360 души.

В поредното си обръщение президентът Зеленски критикува липсата на реакция от страна на Запада след заканите на Москва, че ще днес ще атакува украинския военно-промишлен комплекс.

"Дързостта на агресора е ясен сигнал към Запада, че санкциите срещу Русия не са достатъчни. Защото те не разбраха, не ги усетиха. Те не видяха, че светът наистина е решен, че наистина се стреми да спре войната. Няма да се скриете от тази реалност. Няма да се скриете от новите убийства в Украйна", допълни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Няма да забравим, няма да простим, каза още Зеленски. От руското военно министерство предупредиха, че всяка държава, която предостави летищата си на Украйна, с цел атака срещу Русия, ще се счита за участник във въоръжения конфликт. Показаха и движението на танкова колона близо до Киев. Тежка остава ситуацията и в районите на Чернигов, Николаев и Харков.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР решава за цената на природния газ
КЕВР решава за цената на природния газ
Лорер: Санкциите срещу Русия ще стимулират енергийния преход на Европа
Лорер: Санкциите срещу Русия ще стимулират енергийния преход на Европа