НОВИНИ

Млада жена, избягала от ужаса на войната в Украйна, роди третото си дете във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 07.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Млада жена, избягала от ужаса на войната в Украйна, роди своето трето дете в "Майчин дом" във Варна. Майката и новороденото момиченце са добре, а семейството е настанено в хотел в Балчик.

36-годишната Шорена Пилпани и семейството ѝ напуснали Одеса на 24 февруари, в първия ден на войната и 4 дни преди определената дата за раждане на бебето. Пътували дълго, докато стигнат до България.

Съдбите на хората от най-голямата бежанска вълна в Европа след Втората световна война

"Тръгнах с майка ми, двете ми деца, съпруга ми и моя племенник. Ден преди това сестра ми замина за Грузия по работа и детето остана с мен", заяви Шорена Пилпани.

Шорена трябвало да роди третото си дете по естествен път. Заради стреса и изтощителното пътуване бебето сменило положението си и лекарите били категорични, че е необходима операция.

"Пациентката пристигна при нас с начална родова дейност, с бебе, което беше разположено седалищно, предприехме цезарово сечение, роди се живо и здраво момиченце, с тегло 3,840 кг, 52 см", допълни д-р Елена Димитрова.

Новороденото момиченце носи името Анна. Шорена казва, че е ангел на мира и е щастлива, че е родила в болница, на сигурно място, а не в някое бомбоубежище в Одеса.

"Когато майката ражда, трябва да мисли за бебето, а не какво става над главата ѝ. Не знаеш къде ще падне бомбата. Благодаря на Бога, че съм тук днес, в безопасност, в приятелска страна", добави Шорена Пилпани.

Шорена бяга от война за втори път в живота си. Семейството ѝ е напуснало Абхазия през 90-те години на миналия век по време на военните действия там.

"Аз зная какво е това война. Това е много страшно и когато чух първите бомби, аз разбрах, че трябва да тръгнем, да спасяваме децата. А когато свърши войната, с Божията помощ ще се върнем вкъщи", каза още Шорена Пилпани.

Изписаха Михайло - първото бебе бежанец, родено у нас

Шорена и съпругът ѝ имат още две деца - 8-годишно момиченце, което вече познава ужаса на войната, и момченце на година и половина. Семейството е приютено в хотел в Балчик и е благодарно за гостоприемството. Шорена обаче продължава да брои дните до завръщането у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лорер: Санкциите срещу Русия ще стимулират енергийния преход на Европа
Лорер: Санкциите срещу Русия ще стимулират енергийния преход на Европа
Доминик Тийм пропуска и Индиън Уелс
Доминик Тийм пропуска и Индиън Уелс