НОВИНИ

Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения

Александър Марков
от Александър Марков
18:24, 07.03.2022
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

400 българи от Одеса са евакуирани от началото на войната с автобуси на Асоциацията на българите в Украйна, съобщиха специално за БНТ оттам. В идните два дни още 140 души ще потеглят към страната ни.

От Харков опасно пътуване към България предприе и проф. Михаил Станчев, когото виждахте редовно в новините през последните дни.

В Източна Украйна остават стотици българи, които не могат да тръгнат към границите с Румъния, Молдова и Полша.

Професор Михаил Станчев и съпругата му напускат любимия Харков вчера.

Заминават за Полтава, откъдето ще търсят спасение към Одеса.

Пътят на бягството от войната за тях е в противоположна посока на единствения хуманитарен коридор, който руснаците осигуриха към Белгород, в самата Русия.

Тръгват едва на 10-ия ден от войната. Ден, който никога няма да забрави.

Спомням си го, защото в 5.38 ч. започна авиацията. Един щурм хвърлиха няколко бомби, и то недалеч от нас, после втори щурм, пак хвърляха няколко бомби, казва проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

Професорът и съпругата му напускат Харков с влак, но до Одеса влакът минава през Вознесенск, където вече се водят сражения.

От вчера тръгнах с влакове от Харков, смених три влака, от 9 до 7 вечерта пътувахме, почти 10 часа. Два пъти прекачване от един на другия, но се изморихме малко, обаче искам да кажа, че беше организирано доста добре, разказва проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

За последните дни професорът е преброил 40 разрушени сгради, 2000 ранени и петима загинали, сред които две деца. Страхува се, че бомбардировките ще продължат.

Путин каза, че ще бомбардира военните обекти, които са част от ВПК. А в Харков това е танковият завод, който произвежда танковете, бойните машини. А вторият е Турбоатом, където правят реакторите за Козлодуй и другите, казва проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

Надяват се да стигнат до България.

Ще дойдем в България, добре, аз съм на 69 години и какво правим? На работа не мога да отида, защото съм пенсионер, а получавам тук пенсия, допълва проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

Външният министър: Продължаваме да евакуираме българи и чужди граждани от Украйна

От самата Одеса Асоциацията на българите в Украйна и депутатът от български произход Антон Киссе днес изпратиха още два автобуса към родината ни.

Около 400 души вече сме евакуирали асоциацията и сега формираме списък за два автобуса във вторник и сряда. Един автобус е горе-долу 70 души, казва Елена Волкова, Асоциация на българите - Одеса.

За съжаление, стотици българи остават в Източна Украйна и не могат да достигнат Одеса.

Постоянно сме с тях във връзка, говорим и пишем списъци. От Бердянски ми се обадиха около 150 души, искат да се евакуират от Мелитопол, около 150 души искат. Поддържаме връзка и се чудим как да стане това сега тези дни, допълва Елена Волкова, Асоциация на българите - Одеса.

Засега все още от Одеса може да се влиза и излиза след проверка от военните. Руските военни кораби вече не се забелязват в Черно море край залива, обясни Елена. Но кога ще се появят отново - никой не знае.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в Бургас
Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в Бургас
Филип Филипов: Надяваме се в най-скоро време да започне изграждането на новия стадион
Филип Филипов: Надяваме се в най-скоро време да започне изграждането на новия стадион