НОВИНИ

Радев призова да не се атакува НСО, подкрепи Петков в тезата му за руските газови санкции

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:07, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът подкрепи премиера в намерението България да не подкрепи санкции, касаещи доставките на петрол и природен газ от Русия. Румен Радев, обаче беше крайно критичен по отношение на готовността на страната за управление на кризи. Според държавния глава системата е занемарена от десетилетия и трябва да се изгради отново. Радев критикува управляващите за атаките срещу службите за сигурност.

Държавният глава подкрепи тезата на министър-председателя, че не можем да подкрепим санкции, които не можем да си позволим. Страната ни е зависима от газовите и претролните доставки от Русия и липсата на алтернативни източници не позволява да подкрепим санкции, които забраняват тези доставки.

"Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим и това. Прав е премиерът", каза президентът.

Той припомни, че в петък заедно с премиера и министри са анализирали състоянието и готовността на системата за управление на кризи.

"Проблемите са тежки, изключително дълбоки и те не се изчерпват само с оповестяване, укрития, запаси, йодни таблетки и т.н. Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи", каза Радев.

Според държавния глава проблемът е в готовността на планове за действие, в подготовката на хората, които трябва да управляват кризите, както в подготовката на населението.

"Това е система занемарена от десетилетия. И сега ние на десетия ден от бежанската вълна правим щаб. Когато започнат да стрелят по някой ядрен реактор, ядрена централа - ние се сещаме за укрития. За това аз очаквам от ресорните министри, институции, от законодателя енергични мерки за създаване на такава единна национална система за управление на кризи. За преминаване от реактивен, към проактивен подход при управлението на кризите", каза президентът.

Радев призова да се изпълнят всички мерки, които са набелязани при срещата в петък. Изрази убеденост, че правителството вече работи активмно по тази тема. Държавният глава коментира и критиките срещу службите за сигурност след като премиерът беше замерян със снежни топки на Шипка.

"Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не е работа на НСО, не работа на ДАНС или на МВР да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят зае възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха лична благодарност от премиера. Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено когато те са извън техния ресор. Работата на министрите е да се борят ефективно с тежката икономическа и социална криза, да създават условия за устойчив икономически растеж, което всички българи очакват", каза той.

Президентът подчерта, че се надява, че атаката срещу службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране. Румен Радев припомни, че ръководителите на служби имат ясен мандат и това не е случайно.

"И да изчистим всички тези опити и попълзновения към тях. Нали нте си представяте, че трябва всака новодошла власт или нов парламент да си подменя службите за сигурност. Ако това се случва, това означава тези служби да работят за властта, но не и за България, особено в областта на корупцията. И не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация касаеща борбата с корупцията да стане достояние и на президента", каза той.

Президентът каза, че няма да иска оставката на началника на НСО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с две титли и 19 медала от турнира по таекуондо "Рамус София Оупън"
България с две титли и 19 медала от турнира по таекуондо "Рамус София Оупън"
НСИ отчете ръст на БВП от 4,2%
НСИ отчете ръст на БВП от 4,2%