НОВИНИ

Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с правителствения самолет

Александър Марков
от Александър Марков
17:36, 08.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Европа
Слушай новината

Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с правителствения самолет. Те бяха изведени от страната, след като приключи посещението на външния ни министър. Теодора Генчовска проведе двустранна среща с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску, срещна се с българската общност в Тараклия и обеща подкрепа за Кишинев за справяне с бежанската вълна от Украйна.

Евакуираните българи от Украйна сами са изявили желание да напуснат страната. Правителственият самолет се оказа в точното време и на правилното място за целта. В Молдова, която е на първа линия на бежанските потоци от Украйна, има огромна българска общност. Външният ни министър Теодора Генчовска дойде тук с послание за подкрепа на Молдова.

Правителствен самолет евакуира българи и украинци от Молдова

Голямата българска общност в Тараклия в Молдова живее с новините от войната през последните 13 дни.

Немалко българи от Молдова, а и някои украинци, напускат тази страна - съседна на Украйна, откъдето военният конфликт прогони вече 2 млн. души.

Всеки носи със себе си минималното: най-ценните принадлежности, които биха му позволили да оцелее.

Общи центрове за насочване на бежанците на молдовско-румънската граница - този е един от механизмите, с които България би могла да помогне в приема на бежанския поток.

"Тази вълна тепърва ще нараства, затова обсъдихме няколко конкретни предложения, едно от които е заедно с колегите от Молдова и Румъния, както и българските екипите, да направим съвместни пунктове на молдовско-румънската граница, които да улесняват и насочват потоците бежанци към Румъния и България", каза Теодора Генчовска.

Молдова поиска финансова подкрепа от ЕС и схема за релокация на бежанците от Украйна.

"Република Молдова е неутрална държава, но това не значи, че сме безразлични. Страната ни оказва подкрепа на бежанците и хората, които бягат от войната. Страната ни е най-засегнатата страна от бежанската вълна от гледна точка бежанци от глава на населението. От началото на войната в Украйна 250 000 бежанци дойдоха в Молдова. Също така, Молдова се нуждае от работещ механизъм за релокация на бежанци към други страни", каза Николае Попеску, министър на външните работи на Молдова.

Бежанската вълна тепърва ще става все по-голяма, предупреди Генчовска: "Министър Попеску постави въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, въпросът ще бъде обсъден на МС, българската държава да осигури освен редовните автобусни линии, но и допълнителни, за да поемат бягащите от войната в посока България".

Обсъдено е България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница

България към момента е евакуирала 33-ма българи от Молдова.

В Молдова Теодора Генчовска посети Тараклия, населен предимно с българи. Срещна се с местната власт и посети бежански лагер в района.

Снимки: БГНЕС, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорите ни с две победи на старта на международния турнир „Емил Жечев“
Боксьорите ни с две победи на старта на международния турнир „Емил Жечев“
"Шел" спира да купува руски петрол и прекратява цялата си дейност в Русия
"Шел" спира да купува руски петрол и прекратява цялата си дейност в Русия