НОВИНИ

В България има зърно за 2 години, заявиха производителите

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В България има достатъчно пшеница за осигуряване нуждите на страната за 2 години напред и износът няма да застраши продоволствената сигурност на държавата. Това заявиха за БНТ от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те настояват за ясен пазарен механизъм при закупуване на пшеница за резерва.

По-голямата част от произведената у нас пшеница традиционно се изнася, защото вътрешният пазар е малък и се задоволява изцяло. В очакване на новата реколта, зърнопроизводителите са убедени, че недостиг няма да има.

Има достатъчно количество зърно в страната – ще може да бъде задоволен т нар държавен резерв. Износът е основата движеща сила на земеделието в България, ако няма износ, всичко това, което е правено през годините загива, казва Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Забрана за износ на зърно от България няма, но от бранша казват, че през последните дни срещат затруднения.

Днес заради засилени проверки на Агенция "Митници", НАП и "Автомобилна администрация" на граничен пункт "Кулата" се образува километрична опашка от тежкотоварни камиони.

Войната в Украйна многократно покачи цената на зърното на световните пазари и у нас. Увеличение има и при горивата и препаратите за растителна защита, което ще повлияе цените на новата реколта. Затова производителите настояват държавата да изкупи пшеницата на пазарен принцип.

Няма как да определим твърда цена, в момента на борсите цените скачат на дневна база с по 15%, каза Ангел Вукодинов - зърнопроизводител.

Нека да бъде изработен такъв пазарен механизъм, който държавата да не загуби, а тя няма да загуби, защото закупува едно количество зърно, което в последствие ще може да подмени, предаде, раздаде. Както тя си реши, нека да не загубят и тези които го произвеждат, казва Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Засега хлебопроизводителите се въздържат от вдигане цената на продукцията си.

Ако го направим, само ще дадем празни приказки в устите на хората или ще ги паникьосаме в момента, казва Димитър Йолтов, хлебар.

Хлебопроизводителите не се ангажират докога ще успеят да задържат цените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от борците ни с шансове за репешаж на европейското до 23 години
Двама от борците ни с шансове за репешаж на европейското до 23 години
Сестри Стоеви започнаха с победа на турнир в Германия
Сестри Стоеви започнаха с победа на турнир в Германия