НОВИНИ

ЕК обяви амбициозен план: Енергийна независимост от Русия преди 2030 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:58, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз обсъжда нов пакет от спешни санкции срещу Русия. Засега сред държавите членки няма единство за спиране на руските доставки на газ и петрол. На този фон, Еврокомисията представи план за откъсване от руската газова зависимост, като се започне с намаляване на потреблението на руски газ с две трети до края на тази година.

Посланиците от страните от ЕС заседаваха през целия ден, за да уточнят новия пакет от санкции, наложен на Русия. Вчера германският канцлер Олаф Шолц заяви, че това би имало огромни последици върху икономиката на най-голямата държава в ЕС. Балтийските държави обаче настояват за въвеждане на най-строгите санкции.

Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола

ЕС си поставя за цел да диверсифицира доставките на газ - от неруски доставчици, с внос на втечнен газ и укорено производство на възобновяема енергия. Брюксел иска още по-бързо намаляване на употребата на изкопаеми горива за отопление в домовете и за промишлеността.

"До края на тази година близо 25% от производството на електричество в Европейския съюз може да бъде осигурено от слънчева енергия. Освен това трябва да ускорим законодателството и проектите за производство на вятърна енергия от крайбрежните зони. Някои от тези промени не се случват за ден. Ето защо трябва да се подготвим за следващата зима. До началото на октомври газовите хранилища в ЕС трябва да бъдат попълнени на 90%", заяви Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК.

Европейската комисия препоръчва на държавите да използват различни варианти като замразяване на цените на енергията, данъчни мерки или държавна помощ, за да защитят домакинствата и предприятията от въздействието на постоянно повишаващите се цени.

Държавите ще могат по-дълго да използват ядрена енергия или въглища, ако са по-амбициозни и инвестират повече във възобновяеми източници на енергия.

Предложението на Брюксел идва на фона на разногласия между държавите от ЕС за спиране на вноса на руски газ и петрол като част от новия пакет от санкции, които ЕС готви за Русия. Полша и балтийските държави настояват за пълно спиране на руските доставки, докато страни като Германия, Унгария, България не са готови на подобна стъпка.

Евролидерите ще обсъждат новите санкции срещу Русия на неформална среща на върха в края на седмицата във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков пред НС: Хлябът за българите е осигурен до 2023 г., няма нарушени доставки на петрол
Кирил Петков пред НС: Хлябът за българите е осигурен до 2023 г., няма нарушени доставки на петрол
БНТ 2 излъчва пряко от Париж концерта за мир "Обединени за Украйна 2022"
БНТ 2 излъчва пряко от Париж концерта за мир "Обединени за Украйна 2022"