НОВИНИ

Войната през детските очи

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 08.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
Слушай новината

Войната преобръща живота, засяга не само враждуващите страни, но и целия свят. Особено в епохата на глобализацията и социалните мрежи. И ако възрастните разполагат с механизми да се справят онова, което чуват и виждат, при децата случаят е различен. Как едно дете възприема сигнала за въздушна тревога, как живее дни наред в мазе, как осмисля думата "война"?

Юлия е на 12. Пристига в Лвов, след като една седмица е живяла с мазето на училището, в което учи.

"Знам, че Русия нападна Украйна. Руският президент не иска да спре войната... Това е".

Владимир е на 16 от Запорожие. Заедно с още над 200 деца сираци е пристигнал в Лвов след 24-часово пътуване. В очите му се чете страх... и умора.

"В Запорожие беше ужасяващо, имаше въздушни тревоги, през цялото време трябваше да седим в мазето".

И ако бебетата, които сега се раждат в подлези и бомбоубежища в Украйна, няма да помнят случващото се, то у Юлия и Владимир то ще остави отпечатък за цял живот. При нормални обстоятелства с тях биха работили психолози. За да ги преведат през най-мрачните моменти, през които може да мине едно човешко същество.

Юлия и Владимир ще помнят шума от експлозиите, ще знаят какво означава артилерийска стрелба и ракетен огън, ще разпознават белезите на войната по сградите.

Не по-малко трудно може да бъде и за децата, които не са пряко засегнати, но стават свидетели на случващото се.

"За много деца войната е нещо, което силно ги разтърсва и плаши. В семейството, в обществото, по телевизията и в социалните медии това тема номер едно. Няма как тя да остане извън нашите класни стаи. От днес учителите ще започнат да се занимават с това по начин, съобразен с възрастта на децата и ще се опитат да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват" - това гласи писмо на директор на училище в Брюксел.

Специалисти съветват темата да се обсъжда и в семейна среда, съобразно интереса на детето. Защото след утихването на оръжията и щетите, нанесени от тях, ще се наложи светът да се справя и с други, непреки, но не по-малко тежки последствия от решението на Русия да започне специални военна операция в Украйна.

"Мечтата ми е всичко да свърши... И всичко да е наред", признава Юлия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, отправил заплаха за бомба в парламента
Задържаха мъж, отправил заплаха за бомба в парламента
Двама от борците ни с шансове за репешаж на европейското до 23 години
Двама от борците ни с шансове за репешаж на европейското до 23 години