НОВИНИ

Ден 11 от войната: Нов провал на евакуацията от Мариупол, Харков и Киев са под обстрел

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:48, 06.03.2022
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Слушай новината

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за неуспешното прилагане на примирие за евакуация на цивилните от обсадения украински град Мариупол на Азовско море. Населението там е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Украинските сили се окопават за отбрана на Киев, докато руската армия продължава да нанася удари по населени места край столицата. За утре е насрочен трети кръг преговори между Русия и Украйна.

В телефонен разговор с турския лидер Ердоган, руският президент Путин е заявил, че войната ще спре само ако Киев прекрати съпротивата и изпълни исканията на Кремъл.

Съединените щати имат достоверни сведения, че руските сили в Украйна съзнателно атакуват граждански цели. На обстрел е бил подложен град Ирпин на 24 километра от столицата Киев, продължават руските удари и при Харков. Вашингтон събира доказателства за да подпомогне разследване за установяване на военни престъпления. За такова разследване се обяви и председателят на Еврокомисията Урсула хон дер Лайен.

Според британското разузнаване Русия иска да сломи украинската съпротива чрез деморализиращи удари срещу населени райони в градовете - тактика, използвана от Москва в Чечения и Сирия. Има признаци, че руската инвазия се фокусира на юг с цел откъсване на Украйна от Черно море.

Украинският лидер обяви, че Русия планира бомбени удари срещу Одеса, а руски ракети са разрушили гражданското летище на регионалния център Виница. Украинската армия съобщава за ожесточени сражения край град Миколаев, който контролира пътя към Одеса.

"Установете зона, забранена за полети за руските ракети, руската бойна авиация, за терористите. Ние сме човешки същества и ваш дълг е да ни защитите. Можете да го направите. Ако не го направите, ако не ни предоставите поне самолети за да се защитим, заключението е само едно- искате да бъдем убити бавно. Отговорността е на световните политици, на западните лидери днес и занапред", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

На посещение в Молдова, американският държавен секретар обяви, че Съединените щати работят активно по споразумение с Полша, която да предостави своите Миг-29 на Украйна, а в замяна да получи американски самолети.

"Сега разглеждаме активно въпроса за самолетите, които Полша може да предостави на Украйна и как бихме могли да компенсираме, ако Полша реши да доставя тези самолети", каза Антъни Блинкен.

Няколко източноевропейски страни като Полша, България и Словакия поддържат руски самолети в своите арсенали докато не са сигурни, че ще могат да ги заменят с американски, отбелязват наблюдатели. Полша модернизира своите ВВС от 2006 г., когато прие на въоръжение F-16, а през 2020 г. подписа договор на стойност 4,6 милиарда долара за придобиване на 32 броя F-35, първите от новите машини се очакват през 2024 г.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли инспектира военния контингент на страната в състава на НАТО в Румъния. В базата Михаил Когалничану край Констанца са разположени 500 френски и 300 белгийски военни. Това присъствие е израз на нерушимото единство на съюзниците, заяви Флоранс Парли, като отбеляза, че никой не заплашва Русия.

"Това присъствие е още един знак за ангажиментите на Франция към Източния фланг на НАТО, както и въздушните патрули, провеждани в небето на Румъния от самолетоносача Шарл де Гол и над североизточна Европа от Франция. Мислите ми са и с нашия контингент в Естония като част от разширеното присъствие на НАТО", коментира Парли.

В пореден телефонен разговор с руския лидер френският президент Еманюел Макрон е изразил тревога от евентуално нападение срещу Одеса. Париж се е обявил за дипломатическо решение на кризата в Украйна и за защита на украинските ядрени мощности.

През последното денонощие израелският премиер е бил на тайна посредническа мисия в Кремъл, а в рамките на 24 часа е говорил три пъти по телефона и с украинския лидер Зеленски, който е евреин. В тричасов разговор с Владимир Путин е била обсъдена и съдбата на евреите в Украйна в условията на война. След Москва Нафтали Бенет е посетил и Берлин. Той заяви, че ще продължи посредническите усилия за спиране на войната.

"Дори и без големи шансове, наше морално задължение е да направим всички усилия", каза израелският премиер.

В телефонен разговор с Владимир Путин, турският лидер Ердоган е призовал за прекратяване на огъня , създаване на хуманитарни коридори и подписване на примирие. Руският лидер е изразил готовност за диалог, но е предупредил срещу всякакъв опит да протакане на разговорите с Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските отбори завършиха със загуби участието си на турнира в Скопие
Българските отбори завършиха със загуби участието си на турнира в Скопие
Хиляди са задържаните на антивоенните протести в Русия
Хиляди са задържаните на антивоенните протести в Русия