НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Докато Путин е на власт ще има заплаха за западния свят

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 06.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Санкциите, наложени на Русия, са основен риск за националната ни сигурност. Ще пострадат много фирми, ще се нарушат търговските отношения, ще се разрушат канали за доставка. Трудно е да направим анализ на всички сектори, които ще бъдат засегнати. Това каза в "Говори сега" Цветлин Йовчев - бивш вътрешен министър и председател на ДАНС.

"Енергетика е единият от секторите, но може да има и косвени ефекти върху икономиката на България и финансовата сфера. Може дълготрайно да повлияе върху инвестициите в региона, защото политическата нестабилност гони инвеститорите от този район. Вероятно много тежко ще пострада и туризмът”, коментира той икономическите рискове от наложените на Русия санкции", смята Йовчев.

Според него, ако конфликтът продължи да се развива и Путин не бъде спрян, може да има и военни рискове за България.

"Ние не знаем един човек, притиснат в ъгъла, който разполага с огромен ресурс, какво ще направи. Така че от тази гледна точка ние трябва да отчетем, че има рискове", заяви Йовчев.

Българският интерес е този конфликт да прекратен максимално бързо и Путин да бъде спрян още на този етап, подчерта той и допълни, че и от прагматична, и от морална гледна точка трябва да изпратим въоръжение в помощ на Украйна.

"Тук не е само военната помощ. Трябва да бъдат направени преглед на бойните ни способности към момента и да бъдат предприети съответните действия, за да засилим възможностите си да реагираме. Трябва да поискаме военно-техническа помощ и присъствие на контингент на наша територия", коментира още Йовчев военните заплахи.

На въпрос за разузнавателните заплахи, той отбеляза, че има руски шпиони има в различни сфери в българското общество, включително и в политиката.

"Активната дейност на нашите служби е един от ключовите фактори, за да можем да гарантираме националната ни сигурност", обобщи Цветлин Йовчев.

Какво още каза той вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол от дузпа на Депай изкачи Барселона на 3-то място в Ла Лига
Гол от дузпа на Депай изкачи Барселона на 3-то място в Ла Лига
Любомир Каримански: Инфлацията за февруари е около 9,1%
Любомир Каримански: Инфлацията за февруари е около 9,1%