НОВИНИ

Божидар Божанов: Подготвяме се за момента, когато руските хакери ще се насочат извън Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 06.03.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Политика
Слушай новината

На този етап изглежда, че кибератаките, които идват от Руската федерация към Украйна са по-скоро за сплашване и не предизвикват големи щети. Това коментира в предаването "Говори сега" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че кибервойната като дефиниция включва физически щети - разрушения, включително смърт. По думите му такива към момента в Украйна по-скоро няма. Божанов обаче не изключи, че може да е имало по-сериозни атаки.

"Събитията там са достатъчно интензивни и хаотични, така че може и нещо такова да се е случило, но в цялата суматоха да сме го пропуснали. При предишни събития в Украйна руски хакери атакуваха електроразпределението, което остави без ток част от Киев. Оставянето на болници без ток води индиректно до загуба на човешки животи", коментира Божидар Божанов.

Министърът допусна, че и сега се атакуват подобни цели - електроразпределителни и ВиК дружества.

Експерт по киберсигурност: Предстоят друг тип атаки, насочени към инфраструктурата и бизнеса

По повод филтрирането на 45 000 интернет адреса у нас, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, Божанов каза:

"Спирането беше превантивно. Това са адреси, от които е известно, че има опити за разузнаване, за по-обикновени, недеструктивни атаки. Превантивно спряхме достъпа до тях, защото същите тези адреси могат да бъдат използвани и за много други неща. У нас положението е по-скоро спокойно към момента, няма нещо драматично, завишена киберактивност, но ние се подготвяме за момента, в който подкрепените от руската държава хакери обърнат фокуса си извън Украйна", допълни министърът на електронното управление.

Симеон Гаспаров: Война може да пламне при кибератака с жертви към страна от НАТО

От гледна точка на киберсигурността в администрацията и всички държавни регистри и системи в момента се наваксва загубеното през последните години време.

"Правим различни одити, проверки, тестове. Използваме помощта и на компаниите, които предоставят инструментите, които държавата си е купила и не използва ефективно, така че да откриваме повече опити за прониквания, да спираме повече атаки автоматизирано", каза Божанов.

Министърът обясни, че социалните мрежи не са обект на директен контрол и регулация от страна на държавата и това в общия случай е по-добре.

"В последните години има активни пропагандни действия на руската държава, те не са директно излизащи от нейно име, а чрез нейни анонимни и полуанонимни канали. Това, което имаме правомощие да правим е да следим тези неща и да ги докладваме", заяви Божидар Божанов.

Работи се активно със социалните мрежи за откриване на т. нар. "неавтентично поведение".

"Тоест когато координирано тролове, ботове и много сайтове за фалшиви новини публикуват едновременно едно и също нещо, това да бъде откривано и сваляно от Фейсбук, без разбира се да се нарушава свободата на словото, тъй като това не е свобода на словото, а очевидно е пропаганда от трета страна", обясни министърът.

Той напомни, че сайтове като Russia Today и Sputnik, притежавани официално от руската държава, в социалните мрежи са блокирани по решение на ЕК.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

По повод опашките на бензиностанциите и разпространените в социалните мрежи снимки, Божанов коментира, че опитите за създаване на паника са започнали по-рано.

"Още преди седмица в социалните мрежи се появи същият този наратив за свършването на горивото в опит да се предизвика паника. Това се случи в същите тези сайтове за фалшиви новини. Тогава обаче никой не поде тази тема и тя заглъхна без да създаде паниката, която създаде след това. Впоследствие ГЕРБ, младежката организация и някои от по-опитните им политици, споделиха тази информация, което я мултиплицира. На въпроса можехме ли да я спрем - не е редно управляващите да блокират Фейсбук публикации на опозицията, колкото и това да крие своите рискове", заяви министърът на електронното управление.

Целия разговор гледайте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Трябва да съжаляваме, че не победихме
Стойчо Младенов: Трябва да съжаляваме, че не победихме
Петков разговаря с руския посланик, тя се е извинила за думите си към българските институции
Петков разговаря с руския посланик, тя се е извинила за думите си към българските институции