НОВИНИ

Войната в Украйна се прехвърли и в киберпространството

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:56, 27.02.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Войната се прехвърли и в киберпространството. България подсигурява сигурността на електронните системи. Редица европейски и международни органи предупреждават за предстоящи кибератаки.

С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки, експерти от Министерство на електронното управление, съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР, предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи.

По реда на Закона за киберсигурност, по електронен път, са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.
Взимат се комплексни мерки за защита на критичните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

Блокираните хиляди IP адреси и домейни са асоциирани със зловреден интернет трафик. Например - сканиране на държавни и частни мрежи за "известни уязвимости", опити за автоматизирано налучкване на пароли, разпространение на фишинг мейли, както и командни и контролни адреси за осъществяване от типа "отказ от услуги".

"Именно таргет на набезите на тези външни хакерски групи са именно банкови и финансови институции в България. Няма да е изключено да се предполага, че може те да са били под атаката, ресурси на държавното правителство, на държавни структури и организации", казва Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност.

Според експерти подобни примери показват, че наземната война вече се е пренесла във виртуалното пространство, а Русия разполага с едни от най-добрите специалисти.

"Не трябва да подценяваме, че през годините Русия спонсорира хакерски групи и групировки. Тези хора със сигурност, провокирани от това, което се случва в момента на физическия фронт, ще се опитат да отвърнат и на информационния фронт. Няма да бъдат единични случаите на руската пропаганда в медии, онлайн пространство, хакери, които се опитват да пробият най-вече финансови институции в Европа и Западния свят", коментира Любомир Тулев.

"Анонимните" пък вече декларираха подкрепа за Украйна и обявиха кибервойна на руското правителство . Последваха няколко атаки срещу правителствени уебсайтове. В Туитър обявиха, че се разбили честотата, на която комуникират руските военни в Украйна, за да пуснат украинския химн. В социалните мрежи съобщиха и за хакването на телевизионни канали в Русия, включително и националната телевизия.

Във виртуалната война се включи и милиардерът Илън Мъск, след като Киев призова за помощ.

"Докато вие се опитвате да колонизирате Марс - Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат от космоса - руските ракети атакуват украински цивилни граждани! Ние ви молим да предоставите на Украйна станции на Starlink", заяви Михайло Фьодоров, министър на цифровата трансформация в Украйна.

Мъск задейства сателитния си интернет в Украйна като написа в Туитър, че услугата Starlink вече е активна и идват още терминали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се отрази войната върху борсите и цената на петрола
Как ще се отрази войната върху борсите и цената на петрола
Тома Биков, ГЕРБ: Ние сме против всичко, което се случва в Украйна
Тома Биков, ГЕРБ: Ние сме против всичко, което се случва в Украйна