НОВИНИ

Кирил Петков: Ще подкрепим Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:39, 27.02.2022 (обновена)
9771
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той съобщи, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка.

Повече акценти от изявлението вижте в репортажа на Иво Никодимов:

Ето и цялото изявление на премиера:

"В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това има и много цивилни жертви, а и голяма част от цивилното население в Украйна се крие под спирките на метрото и всеки ден очаква да има унищожение на техните домове.

Искам да ви уверя, че ние сме направили списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството, и чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев.

Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война.

Толкова е жалко как един лидер някъде седи в безопасност на дългата маса, а заради неговите ужасяващи решения млади войници от двете страни в момента загиват.

България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка.

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава.

Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна.

Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо," допълни премиерът.

Нашите сърца са с хората от Украйна.

Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента.

Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия, допълни премиерът Кирил Петков.

Ето и изявлението на адмирал Емил Ефтимов:

Въоръжените сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране, като извършват планова дейност за повишаване на готовността си и реагиране при кризи в национален и съюзен формат.

Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения; поддържане на готовност за провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни; подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България и участие на контингенти от въоръжените сили в мисии и операции зад граница. В момента е в ход увеличаване на участието ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.

В съюзен формат НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това върховният командващ на силите в Европа е предприел редица мерки в отговор за повишаване готовността за възпиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата.

В този контекст продължават ангажиментите на българските въоръжени сили по усилване на бдителността и поддържането на готовност за участие в съюзните дейности, както и активна поддръжка като страна-домакин.

В сътрудничество с останалите министерства и ведомства имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната, посочи адмирал Емил Ефтимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се най-късно утре предложението за изключване на руски банки от SWIFT да стане факт
Очаква се най-късно утре предложението за изключване на руски банки от SWIFT да стане факт
Преминаването през прохода "Предел" става само с вериги
Преминаването през прохода "Предел" става само с вериги