НОВИНИ

Разказ от първо лице на бесарабски българин в Одеса: Страхуваме се, защото не знаеш кога ще те събудят и от какво

Хранителните запаси в магазините се изчерпват

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
16:33, 27.02.2022 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
По света
Слушай новината

Започва ли продоволствена криза в Украйна? Хранителни стоки вече липсват от магазините в Одеса. Областта се подготвя за настъпление на руските войски. Разказът на един от бесарабските българи, който в момента е там.

"По магазините няма всичко. Много малък асортимент брашно и някакви каши. Голямото напрежение не е от това, а от това, че доближават руските войски от посоката от Николаев и има някакви опити от морето. Така че жителите на Одеса правят подготовка, събират помощ, всички необходими неща за нашите войници, за град Одеса и за областта. Тази сутрин имаше движения даже и в Бесарабия, в един малък град Арцис. Там гърмяха, но пострадали няма за щастие", споделя в "Говори сега" Александър Барон, жител на Одеса.

Той изрази притеснение, че ако дойде врагът наблизо евакуацията ще бъде още по-голяма и не се знае дали ще бъде възможна.

Зеленски: Договорена е среща между делегации на Русия и Украйна

"Защото например от вчера намериха диверсанти и пуснаха в Одеската област комендантски час. Сутринта стреляха в летателни апарати, значи има някаква разузнавателна дейност. Всеки момент имаме риск, ако влезе някой, ще затворят граници в този район, защото ще има риск за човешки живот, а това не е позволено", допълни Александър Барон.

БНТ: Вие докога ще останете там?

"Докогато ще бъде възможно. Детето ни е в България. Тя е студентка. Ние сме по-спокойни и оттук можем да бъдем по-полезни. Сега ще ходя в център, ще занеса нужни неща, продукти. От моите близки планират да се евакуират всички мои приятели от Одеса, те пристигнаха в България. Засега говорим за две семейства от моите близки. При нас нали е обща мобилизация и мъжете не ги пускат. Нямаме право, имаме задължение да сме тук. Нямахме такава сирена и предупреждение да си влезем в бомбоубежище", добави Александър Барон.

БНТ: Вие колко човека сте вкъщи в момента?

"Двама. Със съпругата ми", разказва Александър Барон.

БНТ: Линейките идват ли по домовете?

"Идват. Вечер виждаме само линейки, полиция. Около Одеса има проблем, тези дълги опашки към границата. Например Паланка, преход от Украйна към Молдова, опашките са по 10 километра. Всеки час може да се променя ситуацията. Медиите пишат навлязоха, след 1 час, 2, 3 ги отбиха. Регулярно говорихме за Киев, сега има много бойни действия в един малък град - Ирбен. Имам приятел там, много се притеснявам, искам да му се обадя", споделя още Александър Барон.

БНТ: Съобщава се за повишено ниво на радиация в Чернобил. Взимат ли се някакви мерки в страната?

"Взимат, но аз не разполагам с данните. Няма как да не се страхуваме, защото всеки път искаш да си легнеш, не знаеш какво да очакваш. Кога ще те събудят и от какво", каза още Александър Барон.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов и Светлана Каменова взеха титли на Купа "Странджа"
Радослав Росенов и Светлана Каменова взеха титли на Купа "Странджа"
Журналист в Киев: Ние вече сме победили в тази война, защото има за какво да воюваме
Журналист в Киев: Ние вече сме победили в тази война, защото има за какво да воюваме