НОВИНИ

Теодора Генчовска: Около 50 българи са блокирани в Москва

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 27.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Около 50 българи са блокирани в Москва заради затварянето на въздушното ни пространство за руски самолети и реципрочната мярка от страна на Русия.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, която демонстрира пред медиите работата на Ситуационния център на МВнР.

Разпоредено е на посолството ни в Москва да осигури настаняване на блокираните българи и да осигури извозването им по сухопътни пътища досъседни на Русия страни - вероятно към Латвия и Естония.

По повод съобщенията, че руският президент Владимир Путин е наредил на военното командване да постави силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност, Генчовска заяви, че ще коментира след като се провери сигурността на информацията и се запознае с детайлите.

Ройтерс: Путин нареди поставяне на силите за ядрено възпиране във висока степен на готовност

Ситуацията в Киев е почти без промяна. Българските власти чакат безопасен коридор, който при промяна на комендантския час да се използва за евакуация на българите.

В момента, в който бъде осигурен коридор за евакуирането на българските граждани, те ще бъдат уведомени за сборния пункт на евакуация.

От МВнР съветват всички, които са решили да потеглят с личните си автомобили от Украйна, да се свържат с българските власти предварително, за да уточнят дали е безопасно да поемат на път от мястото, на което се намират, а също и да уточнят най-малко рисковите маршрути. Едно от най-сигурните населени места за отпътуване от Украйна е Одеса.

По време на демонстрацията Генчовска проведе телефонен разговор с консула ни в Одеса - Светослав Иванов.

Той информира, че ситуацията в Одеса е сравнително спокойна към момента. Днес са евакуирани 77 български граждани и един американски гражданин с два автобуса. Утре към България ще потегли още един автобус, чиито места вече са запълнени по списък. Ако има още желаещи, може да бъде организиран и още един автобус.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналист в Киев: Ние вече сме победили в тази война, защото има за какво да воюваме
Журналист в Киев: Ние вече сме победили в тази война, защото има за какво да воюваме
Христо Стоичков: Треньор повече няма да бъда
Христо Стоичков: Треньор повече няма да бъда