НОВИНИ

Янко Типсаревич: Постоянството е ключово за спорта

янко типсаревич постоянството ключово спорта
bnt avatar logo
от БНТ
14:13, 27.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият №8 в световната ранглиста при мъжете в тениса Янко Типсаревич даде интервю за предаването "Арена спорт", в което разкри какво го е накарало след края на кариерата му да отдели цялото си време на каузата за изграждането на нови шампиони.

Самият Типсаревич няма идея отговор на въпроса защо се е захванал с това начинание, но разкрива, че му се е искало да има подобен човек до себе си, когато е бил дете.

"Ако трябва да бъда честен, нямам отговор защо го правя. Сигурно съм го наследил от баща си, който е професор. Не искам да казвам, че го чувствам като някаква отговорност. Когато аз бях дете, исках да имам някой такъв до себе си. Изключвам родителите си и моя треньор. Просто нямах ментор в тениса или извън него", заяви сърбинът.

37-годишният вече бивш тенисист сподели и че в наши дни най-важна за успехите в спорта си остава ролята на семейството и възпитанието.

"Най-важната роля е на родителите. Те трябва да тласкат децата към постоянство. Това е ключово в спорта. Не трябва да ги принуждават да правят нещо, а просто да им дават правилната насока. По наше време беше по-лесно да се отдадеш на спорта, но и в днес всичко зависи от семейството и възпитанието", каза Типсаревич.

Носителят на четири титли от АТР разкри и какво послание носи татуировката му, която гласи "Продължавай да копаеш".

"В моя случай това е рецептата за успех и не става въпрос само за спорта. В която и да е сфера нашите мечти обикновено не са на повърхността, а се крият някъде много дълбоко. Когато бяхме малки и четяхме книги за пирати, знаехме, че трябва да минем през седем земи и да убием седем чудовища и евентуално в края ще има съкровище. Тук идва въпросът за безспирното копаене в дъжд или сняг независимо дали ти харесва или не. Не претендирам, че това е единствения начин за успех, но в моя случай беше така", сподели роденият в Белград тенисист.

Типсаревич коментира и случилото се с неговия сънародник Новак Джокович в Австралия в началото на годината и заяви, че решението на Новак да не се ваксинира трябва да бъде уважено.

"Според мен не се отнесоха добре с Новак. Дори птиците в небето разбраха, че той се използва като политически параван за нещо локално в Австралия. Той изрази свободната си воля да се ваксинира или не и обяви, че е готов да приеме последствията. Трябва да уважаваме решението му", коментира Янко, чието най-добро класиране в Мелбърн е 1/8-финал през 2013 година.

Какво смята Янко Типсаревич за новото поколение в тениса, какво го вдъхновява и как се чувства след седем направени операции? Отговорите вижте във видеото.

Автор: Илия Илиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Шофьорите да са подготвени за зимни условия, в сила са ограничения за тирове
АПИ: Шофьорите да са подготвени за зимни условия, в сила са ограничения за тирове
Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонен разговор с колегата си от Украйна
Главният прокурор Иван Гешев проведе телефонен разговор с колегата си от Украйна