НОВИНИ

В капана на войната: Българи в Киев очакват евакуацията си без да знаят кога и как ще се приберат

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
11:53, 27.02.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Европа
Слушай новината

Неясно остава за българите в Киев кога и как ще могат да се приберат в България.

Зеленият коридор, който страната ни трябва да осигури за българските автобуси, все още не е договорен. Сънародниците ни продължават да чакат.

Нощ поредна и ден пореден в Киев. От убежището на тенисиста Васил Младенов добри новини за евакуация няма. Кога и как ще се приберат българите там, не се знае. Добрите новини при тях звучат така:

"Хубавото е, че намерихме дюшеци, поне да не спим на земята, това ни се стори като лукс. Аз се радвам всеки път като си взимам душ, като си мия зъбите, това за мене е щастие, защото в условията, в които се намираме в момента, трябва да ценим и най-малкото", споделя Васил Младенов.

Храна имат, но не се знае до кога.

"Все пак и провизиите не са вечни и нещата не са толкова лесни", тревожи се той.

За излизане навън днес не може и да става дума. Комендантският час днес е цял ден и всеки, който излезе на улицата може да пострада. Но не само навън, Васил все по-рядко се качва и до стаята си.

"Изключително често се включват сирени, чуваме взривове, експлозии, така че аз не си спомням даже кога съм ходил до стаята за последно, може би вчера вечерта само да си взема останалия багаж", разказва Васил Младенов.

От днес до вчера положението не се е променило. Надеждата на тенисиста е, че до вечерта ще има новини - добри.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират достъпа на руски банки до SWIFT, все повече държави затварят въздушното си пространство за Русия
Спират достъпа на руски банки до SWIFT, все повече държави затварят въздушното си пространство за Русия
УМБАЛ "Лозенец" ще преглежда безплатно бежанци от Украйна
УМБАЛ "Лозенец" ще преглежда безплатно бежанци от Украйна