НОВИНИ

Над 20 български автомобила чакат на украинската граница повече от денонощие в опит да влязат в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 27.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Огромна опашка се е образувала на граничния пункт на Украйна с Румъния при град Сирет.

Над 20 български автомобила чакат вече повече от 24 часа, за да излязат от Украйна, заяви за "По света и у нас" ръководителят на българската Служба за търговско-икономически въпроси в Букурещ Ивайло Маринов.

Преминаването на границата от украинска страна се бави заради липсата на достатъчно персонал, който да обработва огромния брой хора, които напускат. Хората, които преминават пеша границата, чакат по около 8 часа, а автомобилите - по над 24 часа.

От румънска страна е създадена организация за максимално бързо пропускане на хората. На терен е и български екип, който осигурява информационна поддръжка на всички, които са се насочили към страната ни.

Хората от Украйна , които успяха снощи да преминат границата с Румъния са уплашени, но и възмутени от руската агресия

"Ние сме славяни, не сме очаквали такава агресия. Не разбирам руснаците. Нашият избор е известен - той е НАТО, той е ЕС. Не могат да решават за нас. Нищо че те са по-големия народ, а ние по-малкият. Трябва да ни дават право на самоуправление", казва украинка.

Украинците бежанци са посрещани от доброволци, които още на границата им осигуряват най-необходимото, дори и играчки за децата.

"Започнах да плача, защото пристигнах тук и започнаха да ми предлагат всички храна, напитки, подслон. Не плаках толкова много, но това беше пределът ми. Толкова са мили. И ние сме много благодарни", казва друга бежанка от войната.

"Аз съм капитан в армията на спасението в Румъния. Идваме от Букурещ, носим храна, одеяла и спални чували, за да помогнем на украинците, които минават границата. А сега приготвяме пакети с играчки за децата, защото те пристигат от военната зона, без играчки са много изплашени. Видяхме ги по-рано на митницата и сега сме готови да помогнем да преживеят тази нощ, защото изглежда, че за тях това ще е една дълга нощ", разказва доброволец.

Доброволци от България също са се организирали, за да съдействат на бежанците с превозването им до различни точки на страната.

„Много, много доброволци са се хванали, искат да направят нещо като мини щаб за разпределяне на хора кой къде да живее. В момента не е много голям потокът към България, защото ние стояхме там много часове. Но събираме лека-полека хора, ние сега чакаме още сутринта ще идват при нас да се качат, но в момента повечето са от другата страна на Украйна", заяви Красимир Пенковски.

Но въпреки че е създадена организация от румънските и българските власти, придвижването на бежанците от Украйна става изключително бавно.

"Според информацията, която имаме, това е липсата на достатъчно персонал, който да обработва огромния поток от хора, който се формира от другата страна. Има огромна опашка и наистина в момента тя не се движи", каза Ивайло Маринов от Службата по търговско-икономически въпроси в посолството на България в Румъния.

От посолството на България в Букурещ са осигурили автобус, който чака в граничния румънския град Сирет.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал вдигна титлата в Акапулко и постави любопитен рекорд в турнира
Надал вдигна титлата в Акапулко и постави любопитен рекорд в турнира
Благой Тодев се размина на косъм с медал в спринта от Световното първенство за младежи
Благой Тодев се размина на косъм с медал в спринта от Световното първенство за младежи