НОВИНИ

Безпрецедентна подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 27.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентна подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна. Бежански център е оформен до град Сирет - на северната граница на Румъния с Украйна.

Хора от различни държави, неправителствени организации и вероизповедания помагат с храна, вода, дрехи и дори играчки за децата.

Подробности вижте в прякото включване на Андрей Кючуков, който се намира на граничния пункт.

Много са и желаещите да предоставят безвъзмезден подслон на нуждаещите се или поне да ги откарат на по-сигурно и безопасно място.

Вчера от румънска страна се образуваха задръствания от хора, които бяха дошли да помогнат на мигрантите.

"Ние сме славяни, не сме очаквали такава агресия. Не разбираме руснаците. Нашият избор е известен - той е НАТО, той е Европейския съюз. Не могат да решават за нас, нищо, че те са по-големият народ, а ние по-малкият. Трябва да ни дадат право на самоопределение", казва жена, пристигнала на бежанския пункт.

"Аз представлявам асоциацията на Украинските организации в България. Общо взето нещата се вършат през много доброволци в България в момента. Много, много доброволци искат да се организират в нещо като мини щаб за настаняване на хора. В момента не е много голям потока към България, но събираме хора. Чакаме още сутринта ще идват при нас да се качат. В момента обаче са на път, повечето са от другата страна - в Украйна", заяви Красимир Пенковски.

"Започнах да плача, защото пристигнах тук и започнаха да ми предлагат всичко - храна, напитки, подслон. Не плаках толкова много, но това беше предела ми. Толкова са мили и ние ме много благодарни", разказва друга жена, избягала от войната в Украйна.

"Чакаме, вече сме качили десет човека, хората тихо, тихо пристигат, напълни ли се автобуса тръгваме.

- Къде ги водите?
- В Гърция", разказва шофьор на автобус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно ветровито време и значителни валежи от дъжд и сняг
Опасно ветровито време и значителни валежи от дъжд и сняг
Изключват част от банките в Русия от SWIFT
Изключват част от банките в Русия от SWIFT