НОВИНИ

Изключват част от банките в Русия от SWIFT

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 27.02.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Върховният представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел свиква довечера извънредна видеоконферентна среща на министрите на външните работи, за да одобрят нови санкции срещу Русия.

Очаква се част от руските банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT. Решението за изключването е съгласувано между ЕС, Великобритания и САЩ. Досега Германия беше против въвеждането на тази крайна мярка.

Ще се наложат ограничителни мерки и на Руската централна банка, така че тя да не може да разполага резервите си по целия свят, така че да заобикаля санкциите.

Какви са мотивите за това решение - вижте в прякото включване на Десислава Апостолова.

Ако една банка бъде изключена от SWIFT, тя не може да превежда пари към други банки. Това би блокирало осъществяването на сделки и трансакции в чужбина на руски компании.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен мярката ще навреди на способността на Путин да финансира войната си.

"Ще парализираме активите на руската централна банка. Това ще замрази транзакциите й и ще направи невъзможно централната банка да оперира с активи. И накрая, ще работим за забрана на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки значително ще навредят на способността на Путин да финансира войната си." - коментира Урсула фон дер Лайен.

Платежната система SWIFT със седалище в Белгия осигурява комуникация между 11 000 банки в 200 държави по целия свят. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават платежни нареждания в надеждна и сигурна среда. SWIFT предлага и софтуер за финансовите институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безпрецедентна подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна
Безпрецедентна подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна
Трета нощ на сражения в Украйна: Риск от екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база
Трета нощ на сражения в Украйна: Риск от екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база