НОВИНИ

Украинският президент с ново видеообръщение към сънародниците си

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:40, 26.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден от руската инвазия в Украйна. Тази вечер украинският президент отново направи видеообръщение към сънародниците си. Володимир Зеленски обяви, че Турция и Азербайджан са предложили да организират преговори с Русия.

Освен това Зеленски е съгласувал с турския си колега Реджеп Ердоган забрана за преминаването на руски кораби в Черно море.

"След новините": Страшното лице на войната в Украйна

Отбраната на Киев засега удържа града. Украинските власти твърдят, че контролират основните градове и успешно отблъскват атаките. 198 украинци, сред които три деца, са загинали от началото на войната, съобщи украинският здравен министър Виктор Ляшко. Ранените са над 1115.

Българи в Киев в капана на войната

Сирена за въздушно нападение прозвуча в притихналия Киев в осем часа вечерта в момент на настъпление на руските сили към украинската столица. За по-ефикасна защита в Киев беше въведен по-строг комендантски час - от 17.00 до 8.00 ч. сутринта.

Жителите на града търсят убежище в мазета, бункери и метростанции.

"Гневни сме, уплашени сме, притеснени сме и не знаем какво да правим, но трябва да се спасим", заяви Катерина Мала, жител на Киев.

Кремъл нареди настъпление по всички направления и още по-широка офанзива.

"Вчера, във връзка с очакваните преговори с украинското ръководство, главнокомандващият и президент на Русия нареди спиране на придвижването на основните сили на руските войски. Наистина бойните действия продължиха, имахме стълкновения с група националисти и бандеровци. Доколкото украинската страна се отказа от преговори, днес придвижването на основните руски сили се възобнови", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинският президент обяви че, боеве се водят в Одеса, Харков, Уман, Херсон, Николаев, Чернигов. Руската армия е атакувала с артилерия и крилати ракети. Тази вечер беше съобщено, че Володимир Зеленски е съгласувал с турския си колега Реджеп Ердоган забрана за преминаването на руски кораби в Черно море.

Освен това Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са предложили да организират преговори с Русия.

Френски представител съобщи, че страните от Европейския съюз са близо до съгласие за изключване на Москва от международната разплащателна система СУИФТ.

"Нашите дипломати се бореха денонощно, за да накарат всички страни в Европа да се споразумеят за отрязване на Русия от международната междубанкова система. Имаме и тази важна победа. Това са милиарди загуби за Русия", каза още президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските въздушно-десантни сили, заедно с Националната гвардия на Украйна, осигуряват охраната на атомната електроцентрала в Чернобил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета нощ на сражения в Украйна: Риск от екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база
Трета нощ на сражения в Украйна: Риск от екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база
45-годишен неваксиниран мъж оцеля след 30 дни в COVID реанимацията на болница "Лозенец"
45-годишен неваксиниран мъж оцеля след 30 дни в COVID реанимацията на болница "Лозенец"