НОВИНИ

Българи в Киев в капана на войната

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:23, 26.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Българи в Киев остават заклещени в капана на войната. Автобусите, които трябваше да ги приберат в България, не го направиха заради усложнената обстановка в украинската столица.

От своите бомбоубежища говорят българите, които чакат подходящия момент да бъдат спасени.

"Спим на земята, тук долу в убежището, защото тук е по-безопасно, отколкото в стаите. Всеки намира къде - някой спи на пътеката за тичане, някой спи на земята, някой спи на фотьойлите. Аз някакви одеяла си сложих и спах там в ъгъла, направих си имповизирано легло", разказа Васко Младенов.

Фитнес под хотела - това е убежището за тенисиста Васко Младенов. В същия мрачен Киев Иво продължава да е в жилищна сграда, в която е бил и преди войната. Но от три дни маршрутът му е един и същ.

България откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна

"Това е жилищен район Печевски, има две такива сгради, само за справка - преди 3 - 4 дни на този паркинг нямаше място да се паркира дори такси. Излизайки от входа, ето това е входа на сградата, където живея, ето тук е бомбоубежището", показа Иво Марков.

Въпросът, който ги вълнува, е кога и как ще могат да се качат на автобуси за България.

"Преди да бъдем евакуирани е важно да знаем, че ще сме в безопасност по пътя", допълни Васко Младенов.

"Искам да се евакуирам, но едва когато бъде потвърдено официално и от двете страни - и от Русия, и от Украйна, че даденият автобус ще бъде пропуснат с осигурен кордон и коридор. За момента ви потвърждавам със сигурност, че такова нещо няма. Не се знае първо дали ще мога да изляза от града, както много хора, които тръгнаха и се върнаха. Вероятността да попаднеш в задръстване и да стигнеш до някъде, където оттам нататък вече не можеш и си блокиран, е голяма", каза Иво Марков.

Кирил Петков: Чакаме свободни коридори, за да изведем българите

И двамата остават тук и се готвят за нощта. Смятат, че това ще бъде най-тежката нощ от началото на събитията.

"Предупреждението, което получихме днес е, че диверсанти, които са преоблечени с цивилни дрехи или дори с украински униформи ходят по апартаменти, представяйки се за служители на Националната служба за безопасност на Украйна. Дори са с карти - звънят и отварят вратата, след което ти превземат апартамента, за да имат възможност да разполагат снайперисти и стрелци. Магазините вече не работят. Аптеките работят само за доставка, това е типична картина - ето виждате там в момента как товарят една кола. Всеки се опитва нанякъде да тръгне, без реална идея накъде могат да тръгнат. Тук, между тези 30 човека, които сме - си делим абсолютно всичко - вода, храна, кафе, за децата, примерно ако има 10 палачинки се делят между всички деца", завърши емоционалния си разказ Иво Марков.

Градът затихва. До следващия вой на сирени и взривове. Когато всички тичат към бомбоубежището.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два гола на Сотириу вдъхновиха Лудогорец за успех срещу Славия
Два гола на Сотириу вдъхновиха Лудогорец за успех срещу Славия
Около 400 души са преминали българската граница през Дунав мост днес
Около 400 души са преминали българската граница през Дунав мост днес