НОВИНИ

Антоанета Цонева: Правят се опити да бъдат евакуирани около 250 българи от Киев

bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 26.02.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Правят се опити да бъдат евакуирани около 250 българи от Киев, но както се разбира от информациите, там ситуацията е изключително сложна, това каза в предаването на БНТ "Говори сега" Антоанета Цонева, депутат от "Демократична България" и председател на парламентарната комисия по политиките на българите извън страната.

Тя допълни, че освен двата автобуса с наши сънародници, които вече пристигнаха, още един трябва да е отпътувал от Одеса към България, подготвят се и други.

"Много внимателно следим цялата обстановка и всичко, което българските институции правят, за да могат да гарантират живота и здравето на нашите сънародници. Не само на хората с българско гражданство и български паспорти, а и на украинци, които имат български произход, бесарабските българи", коментира Цонева.

Кирил Петков: Чакаме свободни коридори, за да изведем българите

Тя допълни, че се надява нашите сънародници - бесарабите, да получат подкрепа от българската държава и от изявлението на генералния ни консул в Одеса става ясно, че в автобусите ще бъдат взимани не само хора с български документи, но и с български произход.

Антоанета Цонева заяви, че българските институции ще действат динамично и в синхрон, за да можем да посрещнем тези хора и те да получат отношението, което заслужават.

"Ако има теснини в законодателството, които могат да бавят прилагането на такъв тип политики, те трябва да бъдат отстранени".

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час

"Искам да отбележа солидарността, която българският народ показва към Украйна, от една страна с отношението на общественото мнение срещу агресивната военна интервенция, срещу войната, която Путин поведе в Европа, нещо непредставимо за начина, по който ние живеем и мислим на нашия континент, от друга страна - отношението на българските граждани, отношението, което изрази Народното събрание. Искам да подчертая, че тази декларация, която беше приета с подкрепата на всички политически сили, всъщност дава мнението на България - как трябва ние да се държим в тази ситуация. Важно е да подчертаем, че въпреки че имаше различия между политическите сили, беше включена и тезата за налагането на санкции над режима на Путин", каза още Антоанета Цонева.

Според нея е особено важно и гласуваното в бюджета по три направления - помощ за сънародниците ни в Украйна, помощ за самата Украйна и за посрещане на предизвикателствата, пред които ще се изправи нашата страна в резултат на кризата.

Украинци бягат от войната: Каква е обстановката по границите с Румъния и Молдова?

На въпрос по повод исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев, Цонева коментира, че това, за което "Демократична България" настоява, е Военното министерство да бъде адекватно към настоящата ситуация и да следва политика което да отговаря на това, че ние сме съюзници на НАТО.

"Оставката на всеки един министър зависи от премиера, оценката която ние дадохме е неадекватност", допълни Антоанета Цонева.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи ЦСКА 1948 в Бистрица, Димтиър Костадинов и Уелтън с дебютни голове за "сините"
Левски победи ЦСКА 1948 в Бистрица, Димтиър Костадинов и Уелтън с дебютни голове за "сините"
МОК призова флаговете на Русия и Беларус да не бъдат развявани на спортни събития
МОК призова флаговете на Русия и Беларус да не бъдат развявани на спортни събития