НОВИНИ

Още три автобуса с българи от Одеса вече са тръгнали към България

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:38, 26.02.2022
5694
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

140 наши сънародници още очакват евакуация от Киев.

Автобусите за евакуация на българи от Киев вече са паркирани в посолството. Обявеният комендантски час не им позволява да тръгнат още. В кризисния център на външното ни министерство заедно със служби за сигурност търсят най-добрия начин за осигуряване на безопасен коридор за евакуация на българите. Те са включени в група чрез мобилно приложение. От там ще разберат кога могат да тръгнат. Това обявиха премиера и външния министър.

Три автобуса днес са тръгнали от Одеса към България, утре ще потеглят още два.

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час

Заради динамичната ситуация в Украйна буквално ежеминутно щабът във външното ни министерство поддържа връзка с посолството ни в Киев за евакуацията на българите от украинската столица, увери премиерът Кирил Петков.

"Два автобуса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството и чакаме от тук нататък възможността за свободни коридори, за да можем да изнесем нашите български съграждани безопасно и едновременно с това се координират и местата, от които това може да се случи", заяви премиерът Кирил Петков.

Обявеният комендантски час в Киев от 17.00 часа тази вечер до 8.00 часа в понеделник затруднява евакуацията на българите.

"Тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване, тогава когато може да се осъществи зеления коридор. Чакаме информация от украинска страна", каза външният министър Теодора Генчовска.

"Имаме 140 човека, които продължават да са в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Те са на изчакване и ние сме ги уведомили, постоянно сме в контакт с всички, защото им даваме не само тези инструкции и всякакви други инструкции за тяхна безопасност, така че се стараем максимално да поддържаме и духа им, защото разбирате, че в момента ситуацията е много тежка", обясни шефът на ситуационния център към МВнР Антон Марков.

Руска ракета удари жилищен блок в Киев (СНИМКИ)

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса.

"Като в тях освен български граждани, сме имали възможност да качим и четирима италианци и двама украински граждани. През утрешния ден от Одеса тръгват два автобуса съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство, които ще бъдат придружавани от полицейски ескорт", допълни министър Генчовска.

От външно министерство съветват и пътуващите с коли.

"Препоръчали сме на всички български граждани, които тръгват с лични автомобили да зареждат по 20 литра гориво, да поддържат непрекъснато пълни резервоари дотолкова доколкото има възможност да зареждат колите си до напускане на територията на Украйна", каза още външният министър.

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта има пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на Украйна в центъра на Бургас
Протест в подкрепа на Украйна в центъра на Бургас
Принц Уилям и Кейт подкрепиха Украйна
Принц Уилям и Кейт подкрепиха Украйна