НОВИНИ

Най-малко 198 украинци, сред които три деца, са загинали от началото на войната, ранени са над 1115

Трети ден от руската инвазия в Украйна - отбраната на Киев удържа града

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:27, 26.02.2022
5466
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден от руската инвазия в Украйна. Отбраната на Киев удържа града. Ракета порази жилищен блок и взе жертви. В столицата е въведен нов, по-строг комендантски час. Украинските власти твърдят, че контролират основните градове.

Най-малко 198 украинци, сред които три деца, са загинали от началото на войната, съобщи украинският здравен министър Виктор Ляшко. Ранените са над 1115. Москва обяви, че днес е възобновила придвижването на армията, след като вчера то е било спряно в очакване на преговори.

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час (Обобщение)

Ракета удари жилищен блок в Киев и порази поне пет етажа. Загинаха двама души и шестима са тежко ранени.

Източник от руското военно министерство е заявил пред агенция ТАСС, че не руска, а украинска зенитна ракета е поразила блока.

Затова, че нападението е с ракета съобщи кметът Виталий Кличко.

"Моля всички да запазят спокойствие и най-важното е да останат в убежищата, защото врагът ще атакува от въздуха. Ракета удари жилищна сграда на улица "Лобановски". Военните, полицията, Националната гвардия, Гражданска защита, доброволци защитават нашия град, изграждаме КПП-та така че движението през града да е ограничено и трудно. Справедливостта е на наша страна! Слава на Украйна!", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Кличко съобщи, че за по-ефикасна защита в града се налага нов комендантски час от 17.00 до 8.00 ч. сутринта местно време. Тези, които са на улицата през това време, ще се считат за диверсанти.

Жителите на Киев и на други градове търсят убежище в мазета, метростанции и бункери. След среднощните интензивни сражения боевете в Киев се пренесоха в близост да правителствените сгради.

Украински мобилизирани резервисти се разположиха в голям киевски хотел близо до президентството, за да защитават държавния си глава.

"Президентът се държи адекватно. Той прави всичко правилно за нашата армия. Плановете на Путин и Русия сега са ясни", допълни Мустафа Басееж, украински резервист.

Украинският президент обяви че, боеве се водят в Одеса, Харков, Уман, Херсон, Николаев, Чернигов. Руската армия е атакувала с артилерия и крилати ракети. Зеленски призова Запада да е по-строг спрямо Москва.

"Жилищните сгради, разрушени от ракетите и артилерията, са крайният аргумент за света да спре това окупационно нашествие заедно с нас. Казвам това възможно най-честно: Народът на Украйна вече е спечелил и има право да получи членство в Европейския съюз. Това ще бъде основното доказателство за подкрепата на страната ни", обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според председателя на руската Държавна дума, Вячеслав Володин, Зеленски и семейството му са напуснали Киев още в петък и се намират в западния украински град Лвов.

Руската държавна телевизия съобщи за боеве между сепаратистите в Донбас и украинската армия. Според съобщенията силите на самопровъзгласилата се Луганска народна република са навлезли на 46 километра и са превзели селищата Счастье и Муратово.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че е изпратил свои бойци в Украйна на страната на руските сили.

Москва съобщи за пауза в настъплението вчера, но и за превземането на град Мелитопол.

"Вчера във връзка с очакваните преговори с украинското ръководство главнокомандващият и президент на Русия нареди спиране на придвижването на основните сили на руските войски. Наистина бойните действия продължиха, имахме сблъсъци с група националисти и бандеровци. Доколкото украинската страна се отказа от преговори, днес придвижването на основните руски сили се възобнови", каза още Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Заповедта на Кремъл е за настъпление по всички направления и още по-широка офанзива в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакцията на НАТО: Алиансът засилва присъствието си на Източния фланг
Реакцията на НАТО: Алиансът засилва присъствието си на Източния фланг
Румънски младежи с демонстрация против войната
Румънски младежи с демонстрация против войната