НОВИНИ

Близо 120 000 души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:36, 26.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Европа
Слушай новината

Броят на бежанците от Украйна непрекъснато се увеличава, по данни на върховния комисар на ООН за бежанците. Бежанците се насочват към съседните страни, сред които Полша, Молдова, и Румъния.

Най-много от тях - около 100 000 души, са потърсили убежище в Полша. Движение обаче има и в обратна посока. Украински мъже се завръщат от чужбина, за да защитават родината си.

България откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна

На граничния пункт Медика колоната от чакащи автомобили за влизане в Полша е километрична. Други пресичат границата пеша.

Ирина, който е бежанка, е емоционална: "Нямам думи. Не знаем какво да правим. Вижте децата - какво да правим с тях? Трудно е. Русия ни нападна от нищото. Не разбирам какво искат от нас. Децата не са виновни за нищо".

Полша продължава да поддържа жп връзка с Киев и Лвов. Хората, които пристигат на гарата в Пшемисъл, получават сандвичи и вода. Има и походни легла за чакащите следващия влак, който да ги отведе по-далеч от конфликта.

Чехия изпрати към граничния полски град два хуманитарни влака с капацитет 1400 места, в които пътуват медици от Червения кръст и превозват одеала и бутилирана вода. С един от тях бежанците могат да направят връзка към Чехия или полските градове Краков и Катовице, а другият засега остава да чака на границата с Украйна.

Украинци бягат от войната: Каква е обстановката по границите с Румъния и Молдова?

Полша отговори границите си за бежанци и подготви няколко пункта, където те могат да останат за почивка или медицинска помощ, но също и за да получат информация, преди да вземат решение дали ще се отправят към друга държава.

"От началото на войната до днес 100 000 души са прекосили границата ни с Украйна, по цялото ѝ протежение", каза Павел Шефернакер, заместник-министър на вътрешните работи на Полша.

Полша вече е дом на около милион и половина украинци, напуснали родината си още преди руската инвазия.

Но докато десетки хиляди украинци бягат, други поеха обратно към дома, за да защитят семействата и родината си.

"Ще се бия. Няма какво друго да се направи. Ако остана тук, ще бъде страхливост и предателство", заяви Андрей, шофьор на камион в Литва.

Част от украинците, които се връщат от чужбина, имат военна подготовка, но други - не.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу войната и в подкрепа на Украйна в София, Варна, Бургас и на други места в страната
Протести срещу войната и в подкрепа на Украйна в София, Варна, Бургас и на други места в страната
Посланикът на Украйна в България: Страната ни се готви за дълга война
Посланикът на Украйна в България: Страната ни се готви за дълга война