НОВИНИ

Над 1 млн. души може да потърсят убежище в ЕС, ако Русия нахлуе в Украйна

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:15, 23.02.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Ако Русия нахлуе в Украйна, в Европейския съюз може да потърсят убежище над 1 милион души. Според вицепрезидента на Европейската комисия Маргаритис Схинас бежанците може да бъдат използвани като средство за натиск срещу общността, подобно на мигрантите, навлизащи от Беларус.

Предполага се, че при руско нахлуване в Украйна бежанците може да се насочат предимно към съседна Полша - общата граница между двете страни е с дължина 535 километра. Полското правителство вече заяви, че се подготвя за вероятността през границата да преминат до милион украински бежанци. Междувременно Варшава обяви, че ще строи стена по границата си с Русия. В Полша към момента живеят около милион и половина украинци, но официално са регистрирани 300 000.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас в Украйна живеят около 20 000 граждани на страни от Европейския съюз, но има и голяма група хора, които имат роднини в някои от 27-те страни членки. Споменът за използването на бежанци като средство за натиск по границата между Беларус и Полша от есента на миналата година поражда опасения, че украинските граждани от застрашените от конфликта територии могат да попаднат в подобна ситуация.

В самата Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. бяха регистрирани около милион и половина вътрешни бежанци. 135 000 от тях намират убежище в Харков, търсейки спасение от конфликта в сепаратистките области на югоизток. Девет години по-късно стотици хора още живеят във временните жилища, изградени с помощ от германското правителство.

"Хората идваха в нашия лагер без нищо, плачещи семейства и деца от териториите под обстрел. Аз отговарях на горещата линия за бежанци от района на Луганск", казва Евгения Левенщайн, координатор в организация "Украински граници".

Малко от бежанците, напуснали Югоизточна Украйна, са се завърнали по родните си места.

"Те избраха Харков за своя нов живот. Това е тяхното убежище. Те са родени в Донецк, в Луганск; те са обичали градовете си, но избраха Харков за свой нов дом и нямат намерение да го напускат. Искат да останат и да го защитават. Но как? Нямам представа", казва Левенщайн.

Според Норвежкия комитет за бежанците над два милиона украинци, които живеят край 427-километровата гранична линия, са заплашени от принудително напускане на домовете си, ако конфликтът в района се разрасне.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ прие отчета на БНТ за юли-декември 2021 г.
СЕМ прие отчета на БНТ за юли-декември 2021 г.
БФС определи съдиите за срещите от 21-ия кръг на първенството
БФС определи съдиите за срещите от 21-ия кръг на първенството