НОВИНИ

Просветният министър: Учебната година може да започне между 5 и 7 септември

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:36, 23.02.2022
Чете се за: 04:02 мин.
Още
Слушай новината

Обсъждат се варианти за ново начало на учебната година - опциите са да започне между 5 и 7 септември, каза днес министърът на образованието Николай Денков.

Причината е, че българските ученици имат много по-малко време за учене и по-малко ваканции, отколкото в Европа. Обсъжда се също и за по-малките ученици учебната година да завършва по-късно.

Българските ученици учат с десет или петнайсет дни по-малко, отколкото техните връстници в чужбина, обоснова днес предлаганите промени министър Николай Денков. Според него е необходимо да има поне една седмица повече за затвърждаване на материала и упражнения. Освен това, добави той, в другите държави има повече и по-чести ваканции, за да могат децата и учителите да си починат.

"В момента обсъждаме вариантите 5 до 7 септември като започване на учебната година. В момента текат обсъжданията на календара със социалните партньори, има много "за" и "против", призна министърът.

Но оказа се, че и сред ученици, родители и учители, мненията също са много различни.

"Нямам нищо против, не виждам никакъв проблем, така или иначе децата ги прибираме по-рано, за да свикнат с идеята, че вече ще са на училище", казва Ева Панкова.

"15 септември предпочитам лично аз, за да им се удължи ваканцията на децата. Ще имаме и късно море през септември", аргументира се Ния Пандурова.

"Аз лично предпочитам да имам по-дълга ваканция и без това нали свършваме по-горните класове по- късно", казва осмокласничката Виктория Станкова.

Днес министър Денков представи и още една идея- удължаване на учебната година за малките ученици.

"Може би можем да променим календара специално за малките деца и да завършват малко по-късно и да използваме част от тези дни за повече обучение, а част- за по-дълги ваканции, през учебната година", допълва министър Денков.

"Не знам какво да ви кажа, мисля, че се натрупва една умора и тези деца трябва да починат и ние да починем", смята Калина Александрова, начален учител .

"Няма нищо лошо в това, все пак всички се оплакват, че образованието в последните две години е много лошо. Няма нищо лошо в това да се опитват да наваксват нещата, които загубихме през тези две години", споделя Ева Панкова.

Според Асен Александров, който участва в Отрасловия съвет към просветното министерство, става дума за преструктуриране на учебното време, така че да се запази броят учебни седмици, но ваканциите да бъдат по-равномерни.

"Примерно късна есенна, както каза министърът, след това Коледна, една междусрочна февруари, една пролетна ваканция, просто на два месеца да има по-регулярна почивка, което е в полза на децата. Така е и в цяла Европа", обяснява Асен Александров, директор на 51-во СУ.

Казва, че е съгласен с по-ранното започване на новата учебна година, именно заради ваканциите. Както и с удължаването на годината за малките ученици, заради проектните дейности през юни.

Вижте цялото интервю с министъра на образованието Николай Денков ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров ще се срещне с клубовете от Перник и региона в петък
Стилиян Петров ще се срещне с клубовете от Перник и региона в петък
Кораби на ВМС провеждат тактически учения на море (Снимки)
Кораби на ВМС провеждат тактически учения на море (Снимки)