НОВИНИ

Съветът на ЕС се събира извънредно за осигуряването хуманитарна помощ за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:46, 26.02.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Слушай новината

Съветът на Европейския съюз ще заседава извънредно утре за осигуряването на хуманитарна помощ за Украйна.

Испания вече заяви готовност да предостави 20 тона помощи. Белият дом поиска от Конгреса да отпусне повече от 6 милиарда долара за Украйна, от които близо половината за хуманитарна подкрепа. В много градове в Европа и света за пореден ден имаше многохилядни протести срещу руската военна офанзива, но също и символични прояви на съпричастност.

В синьо и жълто грейна Айфеловата кула в Париж в знак на солидарност с народа на Украйна.

Протести срещу войната и в подкрепа на Украйна в София, Варна, Бургас и на други места в страната

Футболният клуб Атлетико Мадрид избра да освети стадиона си в цветовете на украинското знаме и посланието "Спрете войната".

Солидарност и в ООН, където членове на Съвета за сигурност разпънаха знамето на Украйна пред гоблена на Пикасо "Герника". Една от най-известните творби на испанския художник е смятана за най-въздействащата и трогателна антивоенна картина в историята.

За пореден ден имаше протести срещу руската инвазия в Украйна, включително в самата Русия. В центъра на Москва и Санкт Петербург се стекоха хиляди протестиращи. Съобщава се за извършени десетки арести.

Киев под обсада: Сражения се водят по улиците, удължиха вечерния час (Обобщение)

В Грузия хората се събраха пред сградата на правителството в знак на несъгласие с отказа на властите да наложат санкции срещу Русия. По-късно украинският президент Зеленски благодари на грузинския народ за подкрепата.

Около 2500 души в Мюнхен изразиха опасенията си, че войната може да се разрасне.

"Страхуваме се за нашите братя, сестри, близки. Всички тук се страхуват, че войната може да се разпространи в Европа. 80 години имаше мир и изведнъж отново война в Европа", казва Щефан.

Стотици протестираха срещу руската агресия и в Лондон. Сред исканията им беше налагането на повече санкции срещу Владимир Путин и неговия режим.

Принц Уилям и Кейт подкрепиха Украйна

Днес антивоенна демонстрация имаше и пред сградата на ООН в Женева. На Таймс Скуеър в Ню Йорк също се обявиха против войната.

"Аз съм руски гражданин и наистина се срамувам от страната си и за това че Путин започна тази безумна война", каза Павел Мезенцев, руски гражданин.

"Семейството ми е в Киев, сестра ми и малките ѝ деца. Те се страхуват за живота си", заяви Саша Копейко, бивш жител на Киев.

Протести имаше още в Япония и Австралия.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК открива кампания за набиране на материални дарения в помощ на Украйна
БЧК открива кампания за набиране на материални дарения в помощ на Украйна
Един златен и три сребърни медала за България от първия ден на финалите на Купа "Странджа"
Един златен и три сребърни медала за България от първия ден на финалите на Купа "Странджа"