НОВИНИ

Страшното лице на войната в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:05, 26.02.2022 (обновена)
12846
Чете се за: 14:15 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На 24 февруари Европа се събуди различна.

Събуди се с тревожния сигнал за въздушно нападение, с артилерийска стрелба и ракетен огън. В ранните часове на деня руският президент Владимир Путин нареди специална военна операция в Украйна.

"Целта ѝ е защита на хората, които от осем години са подложени на мъчения и геноцид от режима в Киев. За постигане на това ние искаме демилитаризация и денацификация на Украйна и ще преследваме отговорните за голям брой зверства, включително срещу руски граждани", заяви Владимир Путин в телевизионно обръщение към руснаците.

Русия нахлу в Украйна - по суша, въздух и вода. Немислимото доскоро се превърна в реалност.

"Днес Русия започна инвазия в Украйна. Путин започна война срещу Украйна и срещу целия демократичен свят. Той иска да унищожи моята страна. Той иска да унищожи нашата страна. Всичко, което сме градили, всичко, за което сме живели", каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си към украинския народ.

Вой на сирени и експлозии отекнаха в Харков, Краматорск, Мариупол, Одеса. Украйна обяви военно положение, президентът Зеленски внесе указ за обща мобилизация и въведе комендантски час. Киев скъса дипломатическите си отношения с Москва и призова съюзниците си да направят същото. Държавният глава сравни нападението с действията на нацистка Германия и обяви, че страната му ще брани свободата си.

Зеленски: Москва ще носи отговорност за последствията. Путин заяви, че няма имперски амбиции

"Отговорността за последствията от тези решения е изцяло на политическите власти на Русия", каза Зеленски.

Путин пък заяви, че не възнамерява да окупира Украйна, а операцията е в отговор на молба за помощ от лидерите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики.

Как се стигна дотук?

Конфликтът в Източна Украйна с двата размирни региона тлее от 2014 - 2015 година. Опитът за регулирането му с Минските споразумения се оказа неуспешен. През изминалите месеци напрежението ескалира в няколко посоки - по линията на съприкосновение между сепаратистките Луганск и Донецк, подкрепяни от Кремъл, и Украйна. По оста Киев - Москва. В посока Русия - Запада.

  • През пролетта на 2021 г. Русия започва да струпва военни по границата с Украйна. До началото на тази година броят им е между 110 000 и 130 000. Към граничната полоса се движи и голямо количество техника. Кремъл твърди, че става дума за военни учения. ЕС, НАТО и САЩ са все по-неспокойни.
  • През декември 2021 г. Москва поиска правни гаранции за сигурността си, като сред тях беше и искането не само Украйна и Грузия да не се присъединяват към Алианса, но и той да върне архитектурата си от преди 1997 година, т.е. преди присъединяването на източноевропейските държави. Очаквано - исканията на Кремъл не бяха изпълнени. През изминалия месец дипломатическите усилия бяха особено интензивни. Москва, Брюксел и Вашингтон сякаш не пестяха сили за регулирането на "украинската криза", както я нарекоха медиите.

За да се стигне до 21 февруари президентът Владимир Путин подписа указите за независимостта на Донецката и Луганската народни републики в присъствието на лидерите им - Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

"Считам за необходимо да взема отдавна назрялото решение да призная незабавно независимостта и суверенитета на Донецката народна република и на Луганската народна република. Моля, Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира договора за дружба и взаимопомощ с двете републики", призова Путин.

"Смятаме, че това беше стъпка към ескалация от страна на Русия. С действията си Русия създаде правната основа за по-нататъшна военна агресия срещу Украйна", отговори Володимир Зеленски.

Реакцията на Запада - Германия замрази газопровода "Северен поток 2", Брюксел наложи поредния пакет санкции. Светът сякаш си отдъхна: Владимир Путин призна независимостта на самоопределилите се републики, последва наказание. Мнозина анализатори предполагаха, че Кремъл ще спре натиска по посока Украйна.

72 часа по-късно обаче Путин върна войната в Европа.

"Имаше експлозия... съседната къща се запали, имаше жертви. Изчакваме в апартамента, в коридора и банята. И след края на комендантския час дойдохме тук" , казва Альона Ткаченко, жител на Киев.

"Страх ме е. Няма да карам повече днес. Не знам какво ще се случи", споделя Олександр, шофьор на автобус от Харков.

"Украйна е в шок. Мислехме, че руснаците са ни братя, а те са... нищожества". Надявам се на чудо, надявам се всичко да се оправи, но все пак се въртят разни мисли и ти се иска, правиш всичко, за да защитиш семейството си", разказва и Александър, жител на Краматорск.

НАТО и ЕС: Путин върна войната в Европа

Последва остра и осъдителна реакция на целия свят.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: "Рано тази сутрин руски военни навлязоха в Украйна - една свободна и суверенна държава. И отново в центъра на Европа невинни жени, мъже и деца умират и се страхуват за живота си. Осъждаме тази варварска атака и циничните аргументи, с които е оправдана. Призовавам Русия незабавно да спре насилието и да изтегли военните си от украинска територия. Европейският съюз застава зад Украйна и народа ѝ. Ще продължим да ги подкрепяме. Украйна ще устои".

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Русия нападна Украйна. Това е брутален акт на война. Нашите мисли са със смелия народ на Украйна. Това е мрачен момент за сигурността на Европа. Руската неоправдана и непровокирана атака срещу Украйна излага на риск живота на неизброимо много хора".

Джо Байдън, президент на САЩ: "Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията. Налагаме големи санкции и ще поставим на изпитание способността им да се конкурират с високотехнологичната икономика на 21-ви век. САЩ ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО, с цялата мощност на американската сила. И добрата новина е, че НАТО е много по-обединена и решителна от всякога".

В Париж, Лондон, Берлин, Амстердам, и в още десетки градове по света се провеждат мащабни шествия срещу руската инвазия в Украйна. Демонстрация има и в Москва.

"Той трябва да спре това! Какво трябва да се направи за това - не знам. Всичко, което можем, е да кажем, че не сме съгласни", заяви Олга Бондар от Москва.

Не ни беше оставен избор, контрира руският президент.

"Това, което се случва, е принудителна мярка. Не ни оставиха никакви шансове да постъпим по друг начин", каза Путин.

Настъплението на руската армия продължава. Почти напълно унищожена е украинската военна инфраструктура, въпреки че армията е много по-подготвена, отколкото през 2014 и 2015 г. Поразени са всички летища, на които биха могли да кацнат самолети с подкрепление за Украйна, коментират анализатори. Засегнати са и граничните части. Танкове и бронетранспортьори се движат по улици, по които само допреди ден се е движил градският транспорт. Още в първия ден на атаката руските военни превземат и района около Чернобилската АЕЦ. Руските власти уверяват, че поразяват военни цели и че нищо не заплашва цивилното население. Украинските военни сили отвръщат на удара. Има информация за свалени руски хеликоптери и самолети.

"Аз самият съм от Лвов. Настроението е патриотично. Ще откарам децата ми и ще се върна да се сражавам. Украйна ще победи, независимо от всичко", заявява украинецът Александър, който е Киев.

И докато украинският град Мариупол буквално гори, на около 165 километра оттам - в Ростов, Русия, застават зад решението на Кремъл за атака.

"Истински военни действия няма. Руската федерация провежда тактически учения на собствената си територия", казва Евгени Кутегов. "Това е война на политиците. А хората - каквото и да се случи, ще страдат", допълва Никита Мишенко.

Ексклузивно от нашите пратеници: Експлозии и взривове в Мариупол (СНИМКИ И ВИДЕО)

Военни прекъснаха прякото включване на екипа на БНТ от Мариупол, за да се изтегли на безопасно място

Появяват се и първите информации за загинали и от двете страни. ЕС е готов с поредния пакет санкции, като този път те засягат президента Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. Замразени са авоарите им, но не им се отнема правото да пътуват, за да могат когато се създаде възможност за дипломатически изход от кризата, да реагират. И още:

"Пакетът включва финансови санкции, които спират достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари, и е насочен срещу 70% от руския банков пазар. Но също и към ключови държавни компании, включително в сферата на отбраната. В енергийния сектор, нашата забрана за износ ще засегне петрола и ще направи невъзможно Русия да модернизира петролните си рафинерии, приходите от които през 2019 г. са в размер на 24 милиарда евро", обясни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

САЩ се присъединява към ЕС в санкциите срещу Путин и Лавров

НАТО продължава подсилването на източния си фланг и се готви за подготвя да реагира при извънредни ситуации. Спряха ли санкциите Путин?

"Втори ден от пълномащабна война. От рано сутринта руските сили продължават да атакуват с ракети украинската територия. Казват, че цивилни обекти не са мишена. Това е лъжа. Истината е, че за тях няма разлика какво атакуват", каза украинският президент.

Зеленски с ново обръщение към жителите на Украйна: Няма да се откажем от съпротивата

Няколко часа по-рано Володимир Зеленски изрази разочарованието си от съюзниците на Украйна.

"Днес попитах лидерите на 27-те: ще бъде ли Украйна член на НАТО? Попитах директно - всички се страхуват, никой не отговори. Но ние не се страхуваме, не се страхуваме от нищо! Оставам в Украйна, семейството ми е тук, децата ми са тук", заяви той.

Руският президент Владимир Путин призова украинските военни да вземат властта в свои ръце - послание, тълкувано от наблюдатели като подтикване към държавен преврат. Руските сили стигнаха предградия на Киев. Има информация за улични сражения, ракетен и артилерийски обстрел. Беше поразен и многоетажен блок в киевски квартал.

Руска ракета удари жилищен блок в Киев (СНИМКИ)

"Спях... чу се силен взрив и ме изхвърли в коридора. Изпочупени стъкла, шум от улицата. Изплаших се, запълзях към вратата", разказва Оксана Гуленко, жител на блока.

В първите 48 часа на конфликта и двете страни дадоха заявка за преговори в канонадата - реална и словесна, обаче те се изгубиха. Поне засега. Папата направи безпрецедентно нарушение на протокола и посети руското посолство във Ватикана, за да изрази загриженост от случващото се в Украйна.

Убежищата и метростанциите в големите украински градове продължават да се пълнят. Животът на милиони се превърна в кошмар. За по-малко от седмица Европа и светът се спомниха за един от най-мрачните периоди на Стария континент, който мнозина си пожелаваха никога да не се повтори...

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли голямо струпване на границата на Румъния с Украйна?
Има ли голямо струпване на границата на Румъния с Украйна?
Ига Швьонтек разби Контавейт и триумфира в Доха
Ига Швьонтек разби Контавейт и триумфира в Доха