НОВИНИ

ЕС планира нови санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 22.02.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Единен отговор на Запада. Решителен отпор за хода на руския президент, който Евросъюзът и НАТО определиха като грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна и на международното право.

Въпреки първоначалните колебания в германската позиция днес Берлин предприе дългоочакваната стъпка по спиране на одобрението на "Северен поток 2".

Германия замразява процедурата по сертифицирането на "Северен поток 2"

Газопроводът все още не е влязъл в експлоатация, въпреки че е готов технически и се чакаше одобрението на германското правителство. Доставките на газ засега са осигурени каза вицеканцлерът и министър на икономиката, цената обаче ще бъде вероятно висока.

Междувременно и Лондон одобри пакет от санкции срещу руски банки и лица, чиито активи в Кралството ще бъдат замразени, както и достъпът им до Великобритания. Санкциите ще засегнат и двете украински територии.

В момента министрите на външните работи заседават в Париж, за да вземат политическо решение на санкциите. Очаква се европейският пакет да бъде многомащабен, като той ще засегне не само юридически, но и физически лица, които са свързани с вземането на решение за признаването на двете територии.

Санкциите ще засегнат и депутатите от руската дума.

"Обстановката сега е коренно различна. Затова, предвид последното развитие, трябва да преразгледаме ситуацията, особено по отношение на "Северен поток 2". Поисках от федералното министерство на икономиката да изтегли съществуващия доклад за анализа на сигурността на доставките. Това може да звучи технически, но е важна стъпка, за да не се случи сертифицирането на газопровода. Без сертификация, "Северен поток 2" не може да започне работа", каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Решението трябва да бъде взето единодушно и съм сигурен, че ще бъде взето единодушно. Тази сутрин работихме по подготовката на текст и следобед Съветът ще реши какви санкции ще бъдат обявени. Това не е означава, че днес ще вземем всички решения, а само най-спешните, като незабавен отговор", каза върховният представител на ЕС за сигурността Жозеп Борел.

"Днес руската армия е в Беларус и има множество индикации, че тя няма да се изтегли оттам. Това изисква от нас да предприемем адекватни стъпки за нашата отбранителна политика и вярваме, че това изисква и действия от страна на НАТО, чиито член сме и ние. Източният фланг на НАТО трябва да бъде подсилен", каза Анджей Дуда, президент на Полша.

НАТО заседава във формата НАТО-Украйна. Очаква се всеки момент генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг да даде изявление.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ОКОЛО УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Няма да се откажем, докато не бъде проведен честен конгрес
Бербатов: Няма да се откажем, докато не бъде проведен честен конгрес
Георги Кабаков ще ръководи реванша между Партизан и Спарта (Прага) в Лигата на конференциите
Георги Кабаков ще ръководи реванша между Партизан и Спарта (Прага) в Лигата на конференциите