НОВИНИ

Ще бъде ли Беларус плацдарм на Русия? Коментар за БНТ на опозиционната журналистка Наталия Родина

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 22.02.2022
Чете се за: 07:55 мин.
По света
Слушай новината

Каква роля може да изиграе Беларус и нейният президент Александър Лукашенко конфликта Русия - Украйна?

Известната опозиционна журналистка Наталия Родина, която живее в изгнание, даде специално интервю за БНТ.

Путин и Лукашенко тези дни наблюдаваха маневрите на стратегическата авиация. Как Вие гледате на това?

Наталия Родина: Съвсем ясно е, че днес Беларус е полигон за Русия в два смисъла - и в пряк, и в преносен. В преносен Русия тренира в Беларус на първо място репресии срещу опозицията. През всичките тези години, а това са вече 28 години, диктатурата в Беларус съществува благодарение на политическата и икономическата подкрепа от страна на Москва. И виждахме, че репресивните закони, методите за борба с инакомислието, които ги имаше в Беларус, по-късно намираха място в Русия. И като гледаше Беларус, Путин изпитваше търпението на Запада, т.е. той проверяваше как ще реагира Западът на потъпкването на правата на човека в Беларус. В една европейска страна, където с идването си на власт през 1994 година Лукашенко започна да унищожава абсолютно всички свободи и права на човека. Сега Беларус вече е абсолютен сателит на Русия във военно и политическо отношение и разполагането на руски войски на територията на Беларус според мен е потвърждение на моята теза. Защото смятам, че след приключване на ученията войските на Русия няма да си тръгнат. Това се потвърждава и от заявлението на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, че само в рамките на 2022 година ще бъдат проведени около 20 съвместни белоруско-руски учения. Потвърждава го и самият Лукашенко, като казва, че руските войски ще се намират на територията на Беларус точно толкова, колкото трябва. Освен това Лукашенко не веднъж е заявявал, че руските оръжия и муниции трябва да останат на територията на Беларус. Съответно Беларус се превръща в една територия, която създава опасности и за съседна Украйна, и за западните страни.

Вие донякъде отговорихте на въпроса, който исках да Ви задам сега, но по някои оценки в Беларус сега на границата с Украйна се намират около 30 хиляди руски войници. Как да тълкуваме това?

Наталия Родина: Знам, че Беларус е била разглеждана като територия, от която може да бъде започната войната, от която може да бъде нападната Украйна. Наистина войските сега се дислоцират в Гомелска и Бреска области, граничещи с територията на Украйна. Знаем, че още преди няколко години на територията на Беларус точно в тези области се прокарваше път, по който да могат да се придвижват бронетранспортьори и танкове, тежка техника. Трябва да се има предвид, че тези области влизат в Полесието, една блатиста местност, и наистина трябваше да бъде построен специален път за преминаването на такава техника. И сега виждаме, че войната може да започне от територията на окупирания от Русия Донбас, но въпреки това остава заплахата да започне настъпление от страната на Беларус към Киев.

Лукашенко защо иска да купува най-нова руска военна техника? За какво му трябва това?

Наталия Родина: На първо място това му трябва за усилване на диктатурата му. Смятам, че Лукашенко сега е в доста трудно положение, защото, от една страна, единствената му опора е режимът на Путин, тъй като днес Лукашенко е нелегитимен за целия свят, от много отдавна вече беше нелегитимен, защото фалшифицираше президентските избори през цялото време, докато беше на власт. Единственият път, когато беше демократично избран, беше през 1994 година. След това беше извършен преврат и завзета властта. През 2020 година стана напълно очевидно благодарение на това, че стотици хиляди белоруси излязоха на улиците, че Лукашенко изгуби тези избори. И днес е нелегитимен, срещу него има сериозни икономически санкции от страна на Запада. Това съществено влияе на самия режим, той изпада в още по-голяма зависимост от Путин, от Кремъл и това също е една не много стабилна ситуация, защото самият той разбира, че е марионетка и всеки един момент, ако му скимне на Путин да смени властта в Беларус, това ще стане много бързо. Затова днес Лукашенко е крайно нестабилен, опитва се всячески да доказва лоялността си към Москва, включително и като предлага територията на Беларус за разполагане на руски военни бази, оръжие, войски. Но знам, че населението на Беларус не подкрепя тази политика на Лукашенко, има информация, че от ситуацията са недоволни и белоруските военни, защото това са мислещи хора, разбират, че на практика това е военна окупация на белоруската територия, а според международните закони поканването на чуждестранни войски от нелегитимен ръководител се разглежда като окупация.

Как гледате на процеса на задълбочаване на връзките между двете държави - Беларус и Русия, за която отдавна се говори?

Наталия Родина: Естествено, съществува сериозна военна заплаха за независимостта на Беларус, защото Лукашенко подписва интеграционни карти с Русия. Интеграцията между Беларус и Русия сега, разбира се, е усилена. Сега виждаме абсолютната зависимост на Беларус от Русия във военно отношение. На практика се провежда окупация на Беларус от Русия, но въпреки всичко мисля, че ние ще продължаваме своята борба за свобода. Борбата за свобода в Беларус днес е борба и за независимост. Тоест в днешната ситуация се съдържа известен позитивен елемент, защото белорусите, които имаха някакви илюзии относно Русия, относно днешна Русия, които смятаха, че бихме могли по някакъв начин мирно да съществуваме съвместно със съседната империя, при тях сега тази илюзия изчезва. Разбират, че трябва да се изгражда независима суверенна държава и все пак страната да се обръща към Европа, защото с имперска Русия, ако тя не се реформира, ако не се отърве от имперските си комплекси, не са възможни никакви взаимоотношения.

Автор: Николай Кръстев

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи медал за България от Купа "Странджа"
Първи медал за България от Купа "Странджа"
БФС разпореди задължително наличие на втора линейка по време на мачовете
БФС разпореди задължително наличие на втора линейка по време на мачовете