НОВИНИ

МОН предлага създаването на Софийски университет по технологии и Национална академия по изкуствата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:40, 22.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Образование
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Просветното министерство предлага създаването на Софийски университет по технологии и Национална академия по изкуствата, които ще обединяват по-малки висши училища.

Министерството на образованието и науката иска да се повиши международната видимост на българските университети, се казва в съобщение.

Съществуващата мрежа от университети не позволява това, тъй като е силно фрагментирана и включва редица много малки държавни висши училища. Затова се предлага малки висши училища със сходен или допълващ се профил и разположени в едно и също или в близки населени места да се обединят под общо име, с общо или споделено ръководство.

Идеята е „шапката" да бъде юридическо лице, като съставните висши училища също запазят значителна юридическа и академична самостоятелност. Чрез новата структура участващите в нея университети могат да споделят преподаватели, материална база като спортни съоръжения, общежития и др., обща администрация и обслужващи звена, да организират обща кандидатстудентска кампания.

Възможно е обединение например между Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище. Заедно те биха могли да създадат Софийски университет по технологии. Националната академия за театрално и филмово изкуство, Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство биха могли да образуват Национална академия по изкуствата.

Големи университети също биха могли да се сдружат, за да позиционират по-добре себе си и България като цяло в европейската система на висше образование, да привличат повече чуждестранни студенти, преподаватели и инвеститори, да участват в по-големи международни образователни и научни мрежи и да се класират по-нагоре в международните рейтинги. Необходим е и университет в Северозападна България.

В момента има филиали на висши училища във Видин (Русенски университет), Враца (МУ-София и ВТУ) и Монтана (УНСС, ПУ, Русенски университет). Идеята е тези филиали да се консолидират, да се допълнят с липсващите професионални направления и да създадат образователен университет с няколко факултета, който да обучава педагогически специалисти, специалисти по обществено здраве, икономика, администрация и управление, инженери и други необходими за региона кадри.

"С част от ректорите сме говорили, между другото един от тях дойде самичък при мен и каза: "Аз искам да участвам в такова обединение", други казаха: "Да, бихме участвали, ама трябва да го обсъдим", други казаха: "Не, не по никакъв начин няма да участваме" и винаги разговорът с тези завършваше по следния начин - аз им казвах: "Добре. Обсъдете го, вижте помежду ви какво може да ни обедини и да продължим разговора", каза министърът на образованието акад. Николай Денков.

"Преди да кажа дали е добре или зле, трябва да кажа, че, за да кажа такова подобно нещо, ни е необходим анализ. Този анализ трябва да бъде извършен и трябва да преценим плюсовете и минусите и съответно да вземем, не ние, разбира се, а управляващите своето политическо решение, защото всички ние сме държавни висши училища", каза проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия замразява процедурата по сертифицирането на "Северен поток 2"
Германия замразява процедурата по сертифицирането на "Северен поток 2"
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане