НОВИНИ

Няма да има увеличение на заплатите в МВР, протестите продължават

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:40, 22.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да има увеличение на заплатите в МВР. Протестите на полицаите и пожарникарите продължават.

Днес на втора среща с премиера Кирил Петков е уточнено, че синдикатите ще участват в работни групи за анализ и реформи във вътрешното министерство. От страна на правителството ще участват вицепремиера Асен Василев и вътрешният министър Бойко Рашков.

Станало е ясно, че за увеличения на заплатите може да се говори с актуализацията на бюджета, предвидена за юли. Няма поети ангажименти с колко е възможно да се повишат основните заплати на униформените.

Премиерът ги е уведомил, че плановете са да се съкратят 15% от служителите в МВР, но не е уточнено от кои структури ще бъде това. Не е обсъдено в детайли и намерението "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъде извадена от МВР.

Синдикатите заявиха, че протестите им ще продължат, като предстои да преценят кога и в каква форма. Според тях увеличението на заплатите трябва да компенсира сериозната вече инфлация. Позицията на министър-председателят е била, че системата се нуждае от реформа. Тя трябвало да гарантира, че осигурените средства ще отиват за служителите, които най-много заслужават, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Няма аргумент, който ние бихме приели. А този, който се изтъква - поставянето на условие за реформа, за да бъда получени тези пари, ние го отхвърлихме. Тук има един нон-сенс, реформата не я правим ние. Нас ни поставят в зависимост от хора, които не правят нещо и за това наказват нас. Това г-н Петков също го разбра", каза Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия замразява процедурата по сертифицирането на "Северен поток 2"
Германия замразява процедурата по сертифицирането на "Северен поток 2"
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
НС прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане