НОВИНИ

Руската Дума решава за Донецк и Луганск, след като Путин призна двете републики

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:02, 22.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Владимир Путин подписа указите за независимостта в присъствието на лидерите на Донецка и Луганска народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. По силата на тези документи беше наредено изпращането на военни в Източна Украйна, с цел изпълнението на "миротворческа мисия". Потвърждение за фактическо навлизане на руски войски няма.

След ратификацията на указите, Путин направи близо едночасово обръщение към руснаците.

"Считам за необходимо да взема отдавна назрялото решение да призная незабавно независимостта и суверенитета на Донецката народна република и на Луганската народна република. Моля, Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира договора за дружба и взаимопомощ с двете републики".

Голяма част от изказването му беше посветено на историята и на отношенията между Русия и Украйна. Днес е планирано съвместно заседание на двете камари на парламента, на което документите, подписани от Путин, се очаква да получат пълна подкрепа.

В Украйна президентът Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност след решението на Путин. "Ние не се страхуваме", увери Зеленски.

"Украйна определя действията на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост на страната. Отговорността за последствията от тези решения е изцяло на властите на Русия. Признаването на независимостта на окупираните Донецка и Луганска области означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и пренебрегване на решенията, взети в Нормандския формат."

Много е важно да видим кои са истинските ни приятели, и кои просто ще плашат Русия с думи, Киев има нужда от ясна и ефективна подкрепа от международните си партньори, каза още Зеленски.

В Донецк решението на Путин за признаването на двете сепаратистки републики беше посрещнато с фойерверки и химна на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции от света след решението на Москва за Донецк и Луганск
Реакции от света след решението на Москва за Донецк и Луганск
Зам.-министър Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на агропазарите
Зам.-министър Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на агропазарите