НОВИНИ

Президентът Радев: Преди да отворим вратата на преговори за РСМ, да сложим край на езика на омразата

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 22.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев приема на среща представители на български организации и сдружения в Република Северна Македония.

"От последната ни среща настъпиха някои важни промени. Държавите имат нови правителства с амбициозни стъпки за разширяване на сътрудничеството и укрепване на доверието. Моето мнение е, че наред с всички дейности за сътрудничеството, където има много ясни календарни графици, наред с всичко това, трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми", каза в началото на срещата президентът.

"Държа вписването на македонските българи в конституцията на РСМ, наравно с другите части от народи и гарантирането на техните права да бъде задължително условие за начало на преговорите. Трябва да има ясни гаранции за защита на нашето културно историческо наследство в Република Северна Македония", категоричен е държавният глава.

Той допълни, че преди да отворим вратата на преговорите, трябва да видим ясни усилия за изкореняваме на езика на омразата.

"Категорично на този процес на насаждане на омраза трябва да бъде сложен край. Това не е намеса от страна на България в делата на Република Северна Македония. Това е израз на нашата загриженост и подкрепа за ефективен път на РСМ към членство в ЕС", добави Радев.

"В никакъв случай аз не подкрепям всякакви идеи за малцинства, както и никакви сепаратистки течения. Подкрепям стремежа на бъдете пълноценни граждани на вашата страна, да станете видими в правния мир във вашата страна", допълни президентът.

Представители на българите в РСМ поискаха да разберат дали България ще защити правата и справедливите им искания за равенство, преди София да подкрепи началото на преговорите на Скопие с ЕС.

Днес предстоят срещи на организациите и с премиера, в МВР, с представителите на политическите партии.

В делегацията има представители от КЦ "Иван Михайлов"-Битоля, Сдружение „Трибуна“-Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“-Скопие, Сдружение „Коридор 8“-Скопие, Сдружение „Интеракция“-Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП запечата обект за зареждане с течни горива в Бургас
НАП запечата обект за зареждане с течни горива в Бургас
Обмисля се преместване на финала в Шампионската лига на "Уембли"
Обмисля се преместване на финала в Шампионската лига на "Уембли"