НОВИНИ

НС обсъжда обща декларация за кризата в Украйна

Николай Минков
от Николай Минков
12:18, 22.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите в 47-ото Народно събрание обсъждат обща декларация във връзка с признаването на независимостта на Донецка и Луганска област от страна на Русия. До този момент изявление направиха единствено от БСП, като осъдиха действията. От ГЕРБ предложиха приемане на обща декларация.

От левицата излязоха с декларация от трибуната в кулоарите на парламента. В нея се посочва, че признаването на двете републики е нарушение на международните норми.

В пленарната зала Даниел Митов от ГЕРБ призова всички парламентарни групи да се обединят и да излязат с обща декларация. Такава се очаква да бъде оповестена след 13.30 ч. днес.

ПГ на БСП изразява силна загриженост от последните развития на конфликта в Източна Украйна. Признаването на Донецката и Луганската народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право. С тази стъпка противопоставянето в района навлиза в нова непредвидима фаза. Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимоприемливи решения. Призоваваме за преки преговори под егидата на ООН, които да започнат работен процес, урегулиране на конфликта в съответствие с принципа на международното право и устава на ООН, заяви Кристиан Вигенин, ПГ на БСП.

БСП с декларация за Украйна: Времето на дипломацията не е изчерпано

На мен ми се струва, че днес трябваше да започнем с декларации от друго естество. Когато Руската федерация погази грубо международния правов ред, ми се струва, че НС е необходимо да излезе с единна декларация, която да отразява националната позиция на българската държава и парламент. Затова от ПГ на ГЕРБ-СДС имаме готовност да предложим такъв тест, разбира се, да бъде обсъден с всички парламентарни групи и да приеме декларация на НС по въпросния казус, каза Даниел Митов, ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анализатор: Имаме коренно нова ситуация по казуса "Украйна", всичко зависи от усилията на Путин
Анализатор: Имаме коренно нова ситуация по казуса "Украйна", всичко зависи от усилията на Путин
Реакции от света след решението на Москва за Донецк и Луганск
Реакции от света след решението на Москва за Донецк и Луганск