НОВИНИ

Реакции от света след решението на Москва за Донецк и Луганск

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:10, 22.02.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Русия
Слушай новината

САЩ ще обявят днес нови санкции срещу Русия в отговор на решението на Москва да признае независимостта на двата отцепили се региона в Източна Украйна и да изпратят "миротворци" там, съобщи Белият дом.

Русия увери, че е винаги готова на преговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който трябва да се срещне в четвъртък в Женева с руския министър на външните работи Сергей Лавров, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Съединените щати, Великобритания и Франция поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере още днес за Украйна. Организацията вече проведе извънредно заседание.

ООН и мнозинството от членовете на Съвета за сигурност осъдиха решението на Русия да признае за независими две отцепнически републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там. На извънредно заседание в Ню Йорк руският представител увери, че Москва е отворена за дипломация.

"Оставаме отворени за дипломатическо решение. Но и не възнамеряваме да допускаме нова кървава баня в Донбас. За съжаление сме длъжни да отбележим крайно негативната роля, която изиграха западните колеги, начело със Съединените американски щати. Вместо да накарат Киев да изпълни поетите ангажименти, те го подстрекаваха, като повтаряха лишената от смисъл мантра, че Русия не изпълнява Минските споразумения, която - нещо многократно подчертавано, дори не се явява страна по тях", каза Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

Постоянният представител на Украйна призова Русия да анулира решението си и да се върне на масата на преговорите.

"Международно признатите граници на Украйна са и ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия", категоричен е Сергий Кислиця, постоянен представител на Украйна в ООН.

Китай се разграничи от партньорите си и не осъди Русия. Пекин призова всички страни към сдържаност и разрешаване на разногласията с мирни средства.

На извънредното заседание САЩ определиха като абсурд заповедта на Москва да разположи сили в Източна Украйна.

"Той (Путин) обяви, че ще разположи руски военни в региона. Нарича ги мироопазващи. Това е абсурдно. Ние знаем какви са те. (...) Историята ни казва, че ако сега отвърнем очи от подобна враждебност, това ще ни струва много по-скъпо. (...) И още нещо - това действие на президента Путин дава основание за опит за създаване на претекст за последващо нахлуване в Украйна", коментира Линда Томас-Грийнфийлд, постоянен представител на САЩ в ООН.

Европейският съюз определи признаването независимостта на Донецк и Луганск за нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и Минските споразумения. Още днес Брюксел ще вземе решение за първите санкции срещу Москва, съобщи европейският първи дипломат Жозеп Борел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди решението на Русия и призова Москва да избере пътя на дипломацията, да се откаже от усилване на военните си подразделения и да изтегли войските си, съобразно международните си ангажименти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС обсъжда обща декларация за кризата в Украйна
НС обсъжда обща декларация за кризата в Украйна
Руската Дума решава за Донецк и Луганск, след като Путин призна двете републики
Руската Дума решава за Донецк и Луганск, след като Путин призна двете републики