НОВИНИ

За първи път НИМ показа златен тракийски нагръдник, открит през 1995 г.

Айше Сали
от Айше Сали
17:36, 22.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От днес Националният исторически музей показва златен тракийски нагръдник, който е открит през 1995 г., но чак сега може да бъде видян за първи път от посетителите.

Иронизирайки оприличаването на дейността на музеите на бърсане на прах, доц. д-р Бони Петрунова, директор и бивш заместник-министър на културата, представи най-новия експонат в залите.

"Колегите, за да станат специалисти, каквито са в момента, никога не са получавали високи заплати и изведнъж да се иронизира по този начин тяхната работа, също не звучи добре. И пак подчертавам това, което казах и в речта си: Аз не смятам, че да бършеш прах, е срамна работа. Трудът на всеки трябва да се уважава", категорична е доц. д-р Бони Петрунова.

А във възстановяването на тракийския нагръдник, открит при проучванията на Цвяткова могила край Казанлък, е вложен трудът на трима реставратори. Най-напред се опитват да си представят как го е изработил старият майстор. По-късно изследват пластинките от злато и сребро и начина на изковаването им.

Вижте красивия тракийски нагръдник в галерията ни

"Отне много време, защото беше на много парчета начупен, абсолютно деструктирало метално ядро и една голяма част от него отдолу липсваше напълно. Наложи се, когато се слепиха тези части, които бяха налице, да се направи восъчен модел. Да се види как е изглеждал и след това се реставрираха всички части, които виждате тука", разказва реставраторът Георги Илиев.

"Могилата, в в която беше открит нагръдникът, който представяме днес, беше силно нарушена. При тези дейности още в древността, а по-късно и при нарушаването на могилния насип, се е стигнало до унищожаване на част от находките или до тяхното деформирне на по-малки късчета. Именно това създаде големи трудности при реставрацията и консервацията на самия предмет", добавя Гаврил Лазов, ръководител на археологическите проучвания.

Откритието е факт през 1995 г., когато археолозите Георги Китов и Гаврил Лазов проучват Долината на тракийските царе.

Предполага се, че реставрираният нагръдник е бил част от нагръдниците, разпространени в Тракия през 4 в. пр.Хр. Вероятно е бил на знатен благородник.

"В този случай нагръдникът обхваща вече с яка и шията, за да я предпази. Той е фактически и защитен елемент, който показва достойнството на този, който го е носил", казва Гаврил Лазов, ръководител на проучванията при Цвяткова могила.

Находката остава в постоянната експозиция на Националния исторически музей. В края на годината ще гостува и на други изложби. Първата ще бъде открита в Археологическия музей на БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина доайенът на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов
Почина доайенът на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов
Българска правителствена делегация се срещна с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис
Българска правителствена делегация се срещна с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис