НОВИНИ

Зеленски: Москва ще носи отговорност за последствията. Путин заяви, че няма имперски амбиции

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:24, 22.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Русия
Слушай новината

Путин подписа укази за признаването на независимостта на двете територии. В Украйна, президентът Володимир Зеленски заяви, че Москва подкопава усилията за постигане на мир и изключи каквито и да било териториални промени в границите на страната си.

Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

Президентът Путин подписа указите за независимостта в присъствието на лидерите на Донецка и Луганска народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. По силата на тези документи, беше наредено изпращането на военни в Източна Украйна, с цел изпълнението на "миротворческа мисия".

Потвърждение за фактическо навлизане на руски войски няма. След ратификацията на указите, Путин направи близо едночасово обръщение към руснаците.

"Считам за необходимо да взема отдавна назрялото решение да призная незабавно независимостта и суверенитета на Донецката народна република и на Луганската народна република. Моля, Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение и след това да ратифицира договора за дружба и взаимопомощ с двете републики", заяви Владимир Путин.

Няколко часа по-късно, Путин каза, че страната няма никакво намерение да възстановява Руската империя.

"Веднага искам да кажа - виждаме, а и бяхме предвидили спекулации по темата, че Русия има намерение да възстанови империята в имперски граници. Това абсолютно не отговаря на действителността. След разпада на Съветския съюз, Русия призна всички нови геополитически реалии, и както знаете, активно работи за укрепване на сътрудничеството с всички държави, появили се в постсъветското пространство", каза президентът на Русия.

Парламентът, очаквано, одобри указите, с които се признава независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и договорите за сътрудничество с тях.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Часове след като Кремъл обяви решението си, руската рубла поевтиня спрямо долара до най-ниското ниво за последните 15 месеца. Азиатските, американските и европейските индекси на търговията отбелязаха тенденция на спад, докато цените на суровините, особено на пшеницата, петрола и златото, се повишиха поради нарастващите геополитически рискове.

В Украйна, президентът Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за сигурност след решението на Путин.

"Ние не се страхуваме", увери Зеленски.

"Украйна определя действията на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост на Украйна. Отговорността за последствията от тези решения е изцяло на политическите власти на Русия. Признаването на независимостта на окупираните Донецка и Луганска области означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и пренебрегване на решенията, взети в Нормандския формат. Много е важно да видим кои са истинските ни приятели, и кои просто ще плашат Русия с думи. Киев има нужда от ясна и ефективна подкрепа от международните си партньори", каза още Зеленски.

НА РЪБА НА ВОЙНАТА: НАЙ – ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

А няколко часа по-късно, президентът заяви, че Киев ще обмисля прекратяване на дипломатическите си отношения с Москва.

"Смятаме, че това беше стъпка към ескалация от страна на Русия. С действията си Русия създаде правната основа за по-нататъшна военна агресия срещу Украйна", заяви украинският президент.

В Донецк решението на Путин за признаването на двете сепаратистки републики беше посрещнато с фойерверки и химна на Русия.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ОКОЛО УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Войъджър, Център за европейски политически анализи: Подписването на укази от Путин е ескалация на напрежението
Марк Войъджър, Център за европейски политически анализи: Подписването на укази от Путин е ескалация на напрежението
Първи медал за България от Купа "Странджа"
Първи медал за България от Купа "Странджа"