НОВИНИ

ЕС замрази авоарите на Владимир Путин и Сергей Лавров

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 25.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз замрази авоарите на Владимир Путин и Сергей Лавров в Европа. Това решиха външните министри на страните членки, които одобриха нов пакет от санкции срещу Русия.

Лидерите на страните от НАТО решиха да продължат да подсилват източния фланг на Алианса и да се подготвят да реагират в извънредни ситуации, а Съветът на Европа замрази членството на Русия в организацията.

НАТО ще защитава всеки сантиметър своя земя, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенбег. Той допълни, че Алиансът ще продължи да оказва военна помощ на Украйна.

Съюзниците на НАТО задействаха техните отбранителни планове. В резултат на това ние разполагаме елементи от силите за отговор на НАТО по суша, море и въздух, за да засилим нашите позиции и възможности за незабавна реакция. Съединените щати, Канада и европейските страни разположиха хиляди допълнителни войници в източната част на Алианса. Ние разполагаме с повече от сто бойни самолета в различни точки и над 120 бойни кораба в Средиземно море. Нека бъде пределно ясно: ние сме готови да защитим всеки от нашите съюзници и всеки сантиметър от територията на НАТО, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

НАТО разполага още сили в Източна Европа

По отношение на санкциите срещу Путин, днес ЕС размисли и вкара в списъка руския президент и външния министър Сергей Лавров.

Европейският съюз говори в един глас. Москва не може да остане ненаказана. Но военни действия на НАТО спрямо Русия са невъзможни заради заплахите на Путин са използвал ядрени оръжия. Европа не е очаквала толкова мащабни военни действия в Украйна. Това са основните изводи от срещата на върха на евролидерите.

Очаква се санкциите да влязат в сила в следващите часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие Бюджет 2022
Парламентът прие Бюджет 2022
Нов успех с туш донесе титлата на Евелина Николова в Истанбул
Нов успех с туш донесе титлата на Евелина Николова в Истанбул