НОВИНИ

Експерт по сигурността: Санкциите срещу Русия няма да доведат до спиране на войната

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 25.02.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Призивът на Путин към украинската армия да направи преврат е доразвитие на неговия призив украинската армия да сдаде оръжия, за да даде свобода на действие на руските сили, които да завземат територията. Това коментира в "Още от деня" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Това обаче не става и очевидно сме свидетели на съпротива от страна на украинската армия и това е нов опит на Путин да достигне своята цел, допълни той.

Вече съм абсолютно убеден, че крайната цел на тази операция е завземане на Украйна, установяване на едно правителство, което да е контролирано от Русия, посочи той и допълни, че не изключва анексиране на част или на цяла Украйна, т.е. възсъздаване на онова пространство, което беше наречено Съветски съюз.

По думите му ЕС, НАТО и САЩ в тази ситуация нямат много голямо поле за маневриране, тъй като директно стълкновение с Русия може да доведе до военна ситуация, която да стане непредсказуема, неуправляема и да доведе до размяна на ядрени удари.

Това би означавало взаимно унищожение. Затова подходът на Запада е от една страна да подпомогне Украйна, с каквото може, да даде оценката си на Русия за тези действия и да "натиска" Русия с всички възможни средства да промени политиката си.

Предвид факта, че за Русия войната е свързана със страдание по време на Втората световна война. От 1937 г. до 1945 г. загиват 61 млн. човека. В руското съзнание войната е нещо много лошо и е учудващо как Русия започва толкова мащабна военна атака срещу близък християнски народ, със съдбата на който е свързана самата руска история, анализира Божилов.

Според него тази война е много отдавна планирана и сега виждаме реализацията й.

Що се отнася до санкциите - Путин е калкулирал много добре какви могат да бъдат те. Това също е заложено в стратегията. Тези санкции няма да доведат до спиране на войната, категоричен е Божилов.

Онова, което България задължително трябва да прави в тази ситуация е да гради обща политика в рамките на НАТО и на ЕС. Притеснително е, че "Русия може да не спре само в Украйна. Тя може да се опита да реализира свои идеи, свои виждания за света, свои виждания за сигурността по отношение на други държави", коментира той, като допълни, че не изключва и военни действия.

Хибридна и информационна войни се водят и сега, насажда се пропаганда. В Русия е установен абсолютен контрол на медиите.

По думите му е изключително важно да бъдат укрепени външните граници на ЕС и НАТО, включително чрез разполагане на допълнителни сили, които да подсилят отбранителния капацитет на страните от източния фланг. Това и на България ще даде спокойствие и гаранциите, че никой няма да се опита по някакъв начин да наруши българския интерес, българския суверенитет.

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА мина лесно през Ботев (Враца) за най-убедителната си победа през сезона
ЦСКА мина лесно през Ботев (Враца) за най-убедителната си победа през сезона
Иво Мирчев: България е единствената държава, в която няма разположени войски на НАТО, това трябва да се промени
Иво Мирчев: България е единствената държава, в която няма разположени войски на НАТО, това трябва да се промени