НОВИНИ

Да оцелееш в Украйна: Украинският депутат Егор Чернев пред БНТ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 25.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Разочарование от реакцията на НАТО и Запада и готовност да се бори за Украйна - такава е емоционалната реакция на Егор Чернев - депутат от управляващата в Украйна партия "Слуга на народа". Младият мъж е участвал и в сраженията в Донбас през 2014 г. и вярва, че събитията сега са част от много по-мащабен план на Кремъл.

"Втори ден война. Няма да го нарека военна операция. Това е реална война. И има много загинали - от наша страна, за съжаление, и от руска страна", казва Чернев.

Егор Чернев - той е само на 36 години, но вече за втори път изживява ужаса на войната. Ветеран е. През 2014 г. се включва в сраженията в Донбас. От 2019 г. е депутат от партията на Володимир Зеленски. Само преди ден в профила си във Фейсбук призова своите сънародници да са в готовност да се борят.

"Намирам се в Киев, и ще остана в Киев. Ситуацията е сложна, но е под контрол. На много места има бойни действия - от север, от юг, от изток. Но украинската армия, нашите военни сили дават отпор - значителен, на Руската федерация. Има значителни загуби от руска страна - на военна авиация, танкове, бронетранспортьори", казва той.

Според него твърденията, че в Киев вече има руски войски, са преувеличени. Разказва, че сутринта на около 80 км от столицата е имало сражения, но украинските сили се справили. Обяснява си действията на Русия така:

"Целта е цяла Украйна. Путин иска да възстанови СССР. Да направи СССР 2.0, който не може да се случи без Украйна. Той иска да възстанови контрола си над Украйна. Иска да диктува какво да прави страната ни - във външната политика, във вътрешната. Опита се да го постигне като дестабилизира ситуацията отвътре, чрез политически проруски сили. Не му се получи. И за това се реши на тази стъпка".

Чернев не крие разочарованието си, че Украйна не е получила военно-техническа помощ от НАТО. Вярва и, че е по възможностите на Алианса да помогне на страната му да затвори въздушното си пространство, най-вече за руски ракети.

"Очаквахме по-твърда реакция от Запада. Въпреки че сега е в ход война не между Украйна и Русия, а между демократичния и авторитарния свят. Украйна иска да бъде демократична. Избрахме пътя на европейското развитие, на НАТО. Но виждате, че авторитарният режим не иска да пуска Украйна. Западът трябва да разбере, че загуби ли Украйна, ще загуби и Западът. Западът няма да струва пукнат грош, ако така се бори за ценностите си, ако така се бори за демокрацията. Просто Руската федерация отново ще покаже къде е мястото на Запада", казва Чернев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът на Европа преустанови временно участието на Русия в организацията
Съветът на Европа преустанови временно участието на Русия в организацията
МВнР: Първите успешно евакуирани българи от Украйна вече са в Молдова
МВнР: Първите успешно евакуирани българи от Украйна вече са в Молдова