НОВИНИ

Трайчо Трайков поде инициатива за премахване на Паметника на съветската армия

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 25.02.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Паметникът на Съветската армия в центъра на София ще бъде преместен. Кметът на района Трайчо Трайков обяви, че стартира процедурата. Решението за премахването му е още от 1993 година. Защо темата за преместването му излезе на дневен ред точно сега и какви са нагласите в обществото?

Решението на общинския съвет за преместването на паметника на съветската армия е от преди почти 30 години. Демонтажът тогава обаче е спрян. Оттогава паметникът неколкократно е ставал обект на вандалски прояви, често наричани артистични. Сега кметът на района Трайчо Трайков реши да започне реалната процедура по преместването му.

"Самият монумент на окупаторската съветска армия е държавен, но теренът е общински, няма никакъв проблем общината като собственик на земята да се обърне към държавата да си премести собствеността на по-подходящо място извън центъра на София", заяви Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България".

От БСП-София обаче отново са против. В позицията си те припомниха, че паметникът е защитен с редица международни и национални документи и ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията победител във Втората световна война.

"Що за логика на целия хал да се дават милиони за местене. Във Виена, под великия дворец Белведере, има паметник на Сталин и никой не си е позволил да го маха, въпреки всичките спорни неща и критики", заяви Борис Цветков, народен представител от "БСП за България".

Повечето минувачи обаче подкрепят инициативата по преместването на монумента.

Паметникът на Съветската армия в Бургас също е повод за разногласия и вандализъм. Тази сутрин той осъмна с надписи от блажна боя срещу президента Владимир Путин. По-късно пред монумента се събраха представители на украинската общност в Бургас, за да обсъдят как да помогнат на своите сънародници.

"Това е изблик на емоции. Ние нямаме отношение с това, което се е случило на паметника, но разбирам тези емоции. Аз мисля, че всички здравомислещи и адекватни хора разбират какво се случва", заяви Оксана Бъдер.

Полицията в Бургас все още издирва човека писал по паметника.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските сили са в северните предградия на Киев, водят се сражения по улиците (ОБЗОР)
Руските сили са в северните предградия на Киев, водят се сражения по улиците (ОБЗОР)
Сгради в България бяха оцветени в цветовете на украинското знаме
Сгради в България бяха оцветени в цветовете на украинското знаме