НОВИНИ

Експерти: България е зависима от руските газови доставки на над 90% - как да се преодолее кризата?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
07:51, 27.02.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

България е над 90% зависима от руските доставки на газ, напомнят експерти, но успокояват, че евентуална криза може да бъде преодоляна.

Страната ни трудно ще се справи с покриване на потребностите на природен газ, тъй като зависи на 94% от доставките от Русия. Това обясни Мартин Владимиров от Центъра за пряка демокрация. Затова препоръчва бързи действия, за да разполагаме с план Б.

"Правителството следва да предприеме спешни мерки по сключването на специални договорености за солидарност при газова криза с Гърция, Румъния и Турция. Такива договорки са част от Европейски регламент за сигурност на газовите доставки и много държави-членки вече са сключили подобни споразумения със своите съседи. България все още не е сред тях", казва Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията.

Тогава България ще може да разчита на газови доставки от съседните страни. Владимиров обясни, че редица държави вече имат споразумения помежду си, но нашата не е сред тях. Но закупуването на втечнен газ ще изисква бързи действия от страна на България, сочи Владимиров.

"Ако това не се случи навреме, ние няма да успеем да договорим закупуването на втечнен природен газ, защото там е важно да се групираме няколко държави така, че да привлечем интереса от големите производители и големите снабдители, най-вече САЩ и Катар", каза Мартин Владимиров.

Според енергетика Иван Хиновски, ако се стигне до криза, тя ще бъде преодоляна, включително и с доставки на втечнен газ от Гърция.

"Би могло да се организира доставка на втечнен газ през гръцките терминали, което изисква сериозна дипломатическа работа и инженерна от Българския енергиен холдинг", смята Хиновски.

За енергийния експерт Антон Иванов риск за енергийната ни система няма, но очаква ръст при цените на електрическата енергия.

Относно работата на топлофикациите, те трябва да получат приоритет, смятат експертите, но е ограничена възможността им да работят с мазут, затова трябва да се направи анализ.

"Повечето топлофикации проведоха мащабни инвестиционни програми за модернизация. Старите съоръжения бяха елиминирани", допълни енергийният експерт Антон Иванов.

Газохранилището в Чирен е запълнено на 40% от капацитета, но резервите трябва да се ползват разумно, каза Хиновски.

Намаляване на синьото гориво би засегнало торовите заводи, които доскоро искаха уверения от "Булгараз" за доставките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски войски влязоха в Харков
Руски войски влязоха в Харков
Надежда Нейнски: Путин ще загуби войната заради грешните си преценки
Надежда Нейнски: Путин ще загуби войната заради грешните си преценки