НОВИНИ

Вицепремиерът Борислав Сандов даде обяснение за изказванията на Стефан Янев за руската инвазия в Украйна

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:08, 27.02.2022
5998
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

В "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът Борислав Сандов даде обяснение за по-смекчената реторика, която министърът на отбраната Стефан Янев използва за руското нахлуване в Украйна.

Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

"Преди Янев да излезе пред медиите с тези думи, той обясни на членовете на правителството защо ще ги използва. Аз не бих ги използвал, но не съм на неговото място и нямам тази военна подготовка. Целта му е да не предизвика паника в обществото, защото, все пак България пряко не е застрашена от конфликта, но косвено и цивилизационно е застрашена", каза Сандов.

Ивайло Мирчев от ДБ с остри критики към министъра на отбраната Стефан Янев

Борислав Сандов беше категоричен, че няма разнобой между правителство, парламент и президент относно военните действия на Русия в Украйна и всички власти в България действат в единство.

Военните действия в Украйна, включващи взривяването на енергийни инфраструктури, могат да доведат до тежки последици за околната среда и за хората, предупреди той.

Министърът на околната среда и водите допълни, че войната застрашава екологично района на Черно море и напомни, че щетите върху природата са щети и върху хората.

Най-голямата хипотетична заплаха са ядрените цели, но Сандов беше категоричен, че продължава да вярва, че няма да се стигне дотам.

"Има 12 ядрени реактора в Украйна. Русия разполага с ядрено оръжие. Силно се надявам, че дотам няма да се стигне, защото всички ще сме потърпевши, включително и руснаците, които се намират наблизо. Искрено се надявам, че лудостта на Путин няма да стигне дотам, че да се стигне до това червено копче", каза Сандов.

Той поясни, че повишени нива на радиация от Чернобил са засечени единствено в малък локален периметър и няма да дадат отражение извън района на замразената централа. Те са провокирани от вдигането на прах от преминаването на тежките машини на руската армия през района на централата.

Според него военния конфликт в Украйна ще активизира прехода към енергийна диверсификация у нас и в останалите европейски страни.

Министърът на околната среда и водите увери, че ще работи приоритетно по прекратяване на наказателните процедури срещу България за нарушения на околната среда. Поставил си е за цел до края на годината да се свърши работата по 10 от процедурите, а до края на мандата на правителството да бъдат прекратени и останалите.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико (Мадрид) взе своето срещу Селта с два гола на Ренан Лоди
Атлетико (Мадрид) взе своето срещу Селта с два гола на Ренан Лоди
Любомир Каримански: Помощта за Украйна няма да се взима от заеми, а от буфери в бюджета
Любомир Каримански: Помощта за Украйна няма да се взима от заеми, а от буфери в бюджета