НОВИНИ

Ивайло Мирчев от ДБ с остри критики към министъра на отбраната Стефан Янев

bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 26.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Какъв отпечатък поставя върху България войната в Украйна, коментираха в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатите Ивайло Мирчев от "Демократична България" и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Според Ивайло Мирчев политическият отпечатък от войната в Украйна ще бъде много тежък. Рисковете пред България са големи. Възможни са и енергийни проблеми, но за това има план и правителството ще се справи, заяви той.

Мирчев упрекна министъра на отбраната Стефан Янев в "тежка неадекватност".

"Г-н Янев в първия ден след започването на война в Украйна от страна на Путин беше леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. И ние го призовахме да бъде по-адекватен. Снощи в "Панорама" той демонстрира, че става дума за тежка неадекватност. Аз не мисля, че български министър на отбраната трябва да се държи по този начин в момент, в който цивилизованият свят е във война с един обезумял диктатор", каза Ивайло Мирчев.

Стефан Янев: Няма пряка заплаха към територията на България

Въпреки отправените критики Ивайло Мирчев увери, че разнобой сред управляващите няма. Призна, че коалицията е много трудна, но е нямало друг избор. Според Мирчев премиерът Кирил Петков се справя отлично.

"Притеснявам се, че г-н Янев още не е разбрал, че в Украйна в момента има война. Ние сме натовска страна, а г-н Янев е министър на отбраната. Като генерал от българската армия и български офицер той не може да използва терминологията на Путин", обясни Мирчев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев заяви, че преди началото на войната е липсвала реакция от страна на правителството.

"Месец по-рано бяхме поискали извънредно заседание на Народното събрание, както и Консултативен съвет по национална сигурност. Темата беше забутвана под килима. Сега берем резултатите", посочи Гаджев.

Той призова за по-голяма подкрепа към Украйна от страна на България.

"Впечатлен съм от бойния дух, който украинските военнослужещи проявяват. Трябва и повече подкрепа от българска страна. Всички парламентарни групи подкрепихме предложение за даване на механизъм на правителството за помощ на българите в Украйна по евакуация, както и хуманитарна помощ", допълни той.

Сега не е моментът да се делим на управляващи и опозиция. Сега е моментът да се държим като държавници, допълни е Гаджев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2903 са новите случаи на заразени с COVID-19, 5449 са излекуваните
2903 са новите случаи на заразени с COVID-19, 5449 са излекуваните
Хардън дебютира за Филаделфия с 27 точки при победа над Минесота
Хардън дебютира за Филаделфия с 27 точки при победа над Минесота