НОВИНИ

Проф. Анастас Герджиков: Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 26.02.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Образование
Слушай новината

По-голямата част от студентите вече се върнаха към обучение присъствено. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Българската държава финансира възможността студенти с български произход да се обучават у нас. Над 130 са тези от Украйна в Софийския университет, можем да допринесем главно финансово, освободени са от разплащане на таксата за общежитие, режийни, предстои да се приеме и безплатно изхранване, каза Герджиков.

Той изрази притеснение, че това не е достатъчно и институциите трябва да се обединят, за да осигурят необходимото на украинските студенти.

Проф. Герджиков коментира, че реформата във висшето образование върви добре вече 7 - 8 години. Броят на студентите рязко е намалял, почти двойно. Сега има конкуренция за студентските места, което ще доведе до повече конкуренция. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, заради погрешен модел на финансиране в миналото. Сега се стимулира качеството. Реформата се е извършила с помощта на ректорите, които сами са инициирали предложения за реформа.

По думите му трябва да има някаква форма на обединяване между университети. Ползите са очевидни - когато един университет е по-голям, по-видим е и в международните класации и за студентите от чужбина. Има и опасности - проблеми с акредитацията на обединяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за локален патриотизъм.

Важно е да се определят критериите, по които да се обединяват университетите - дали по направления, регионална близост и друго, призова той и допълни да се мисли внимателно, дали ще бъде юридическо сливане или консорциум.

Централният проблем е качеството на научните изследвания, което при нас невинаги е високо. Трябва да осигурим такова качество, за да станем по-видими, призова още ректорът на Софийския университет.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хардън дебютира за Филаделфия с 27 точки при победа над Минесота
Хардън дебютира за Филаделфия с 27 точки при победа над Минесота
Виктория Томова срещу китайка на старта в Монтерей
Виктория Томова срещу китайка на старта в Монтерей