НОВИНИ

Любомир Каримански: Помощта за Украйна няма да се взима от заеми, а от буфери в бюджета

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 27.02.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Общата декларация на НС за Украйна не може да остане куха, затова веднага се свързах с финансовия министър и с колегите, като много бързо обсъдихме как можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна". Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн. лева. Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

"Не бива да забравяме и възможността от страна на България, помощта да не бъде само хуманитарна в един момент. Но нека правителството да каже как, кога и какво точно", подчерта Любомир Каримански.

България категорично трябва да има план "Б", ако спрат газовите доставки, но към момента такъв план не е представен в парламента, обясни още той.

"Нормално е да изискваме това нещо, нормално е да имаме достатъчно предвидимост в военновременните запаси, тъй като според мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори напротив - запасите по един или друг начин изчезваха от държавата", каза Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от прогнозираното досега, тъй като никой не е подозирал какво ще се случва в момента.

"Това само показва, че ние трябва да имаме достатъчно гъвкавост в бюджета и механизмите, които са заложени, за да не попаднем от ликвиден във фискален капан", обясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, но ще можем да разчитаме на парите от Плана за възстановяване при бързо изпълнение на препоръките от ЕК. По повод взаимните санкции между Русия и България и последиците от тях Каримански смята, че трябва ясно да заявим позицията си на ниво Европейски съюз.

"Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, която да постави тези въпроси. Ние сме една от първите граници на ЕС и ще търпим достатъчно негативи от това отношение."

Любомир Каримански коментира и предложението си за намаляване на субсидията на БНТ с 2 милиона лева.

"Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри, хардуер, камери. Ако тази необходимост бъде обоснована и мотивирана, аз съм готов при актуализацията на бюджета да върнем и 3 милиона на БНТ", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Борислав Сандов даде обяснение за изказванията на Стефан Янев за руската инвазия в Украйна
Вицепремиерът Борислав Сандов даде обяснение за изказванията на Стефан Янев за руската инвазия в Украйна
България е филтрирала над 45 000 IP-адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса у нас
България е филтрирала над 45 000 IP-адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса у нас